Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



I díky stipendiím kraje roste zájem žáků o řemeslné obory

Již několik let Zlínský kraj realizuje systém podpory řemesel v odborném školství. Projekt byl nastartován proto, aby motivoval žáky a jejich rodiče ke zvýšení zájmu o řemeslné obory, které nejsou na trhu práce dostatečně zastoupeny.
Projekt podpory řemesel v odborném školství je od svého zahájení nastaven především jako motivační s cílem zvýšení zájmu uchazečů o konkrétní obor, k čemuž slouží vyplácení takzvaných stipendií. Ta jsou poskytována žákům, kteří splní stanovené podmínky, mají nulovou neomluvenou absenci a dobrý prospěch i chování v odborném výcviku. Výše stipendia pro žáka třetího ročníku odborné školy dosáhla v loňském roce 500 korun za měsíc, s možným příspěvkem 5.000 Kč za prospěch s vyznamenáním na konci školního roku.


Zlínský kraj prostřednictvím tohoto stipendijního programu vyplatil žákům na stipendiích v roce 2013 celkem 3,765 milionu korun, v roce 2014 celkem 3,540 milionu korun a v loňském roce 3,623 milionu korun. V rozpočtu kraje na letošní rok je pro tento účel vyčleněno 4,6 milionu korun.


Do projektu podpory řemesel je v současné době zařazeno celkem 16 oborů převážně ze skupin strojírenství a stavebnictví a dále obory zařazené na základě požadavků konkrétních zaměstnavatelů. Nechybějí však ani tradiční řemesla v regionu.


Zatímco na počátku bylo do systému podpory řemesel zařazeno 332 žáků, v loňském školním roce činil jejich počet již 1 428, tedy více než čtyřnásobek.
-red-



Design By Macik