Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Odmítejte návštěvy a nabídky podomních prodejců

Vzhledem k neutuchající aktivitě podomních prodejců, zejména během letních prázdnin, starosta města znovu připomíná občanům, že tento druh prodeje je v Bystřici pod Hostýnem zakázán. Nařízení města se přitom nevztahuje na prodej zboží v rámci oficiálně schválených akcí humanitárního a charitativního charakteru.


„Prodejci se v žádném případě nemohou odvolávat na souhlas vedení města,“ upozorňuje starosta Zdeněk Pánek. „Rozhodně nedoporučujeme občanům přijímat návštěvy podomních prodejců a uzavírat s nimi jakékoliv smlouvy. Za porušení zákazu podomního prodeje může být právnické osobě a podnikající fyzické osobě uložena pokuta až do výše 200.000 Kč, fyzické osobě, která není podnikatelem, pak pokuta až do 30.000 Kč. Některé společnosti, které ve městě podomní prodej stále provozují, jsem kontaktoval osobně a důrazně je upozornil na nepatřičnost jejich chování i na sankce, jimž se vystavují. Kontrola dodržování tohoto nařízení spadá do pravomoci městské policie. Pokud tedy občané zaznamenají aktivitu podomních prodejců, nebo se jí budou cítit omezováni či ohrožováni, mohou se na městskou policii obrátit.“ 


   Tržní řád, který upravuje problematiku podomního i pochůzkového prodeje schválila rada města již na jaře loňského roku. Jsou zde specifikovány zakázané druhy prodeje zboží a poskytovaných služeb. Podomní prodej je takový prodej, kdy je bez předchozí objednávky v bydlišti fyzické osoby nebo sídle či provozovně právnické osoby nabízeno či prodáváno zboží nebo jsou poskytovány služby. Za pochůzkový prodej se pokládá nabízení, prodej zboží nebo poskytování služeb s použitím přenosného nebo neseného zařízení (konstrukce, tyče, závěsného pultu, ze zavazadel, tašek a podobných zařízení) nebo přímo z ruky. Nerozhoduje, zda ten, kdo zboží nebo služby nabízí, prodává a poskytuje, se přemísťuje nebo stojí na místě.


Úplné znění nařízení města č. 1/2015 – Tržní řád naleznete na webových stránkách Bystřice pod Hostýnem. Bližší informace k výše uvedenému sdělí odbor živnostenského úřadu na telefonu 573 501 905 nebo 573 501 979. Městské policii je možno ohlásit aktuální výskyt podomního prodeje na telefonu 573 379 555.

-red-



Design By Macik