Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Až díra dělá z obrazu terč

Klub vojenské historie francouzského císařství Bystřice pod Hostýnem a město Bystřice pod Hostýnem uspořádaly netradiční zápolení. Soutěž ve střelbě z křesadlových zbraní se již opakovaně konala v areálu klubu biatlonu na Bedlině.
 Sraz si tu daly tři vojenské jednotky v historických kostýmech – domácí členové Klubu vojenské historie francouzského císařství, gardoví dělostřelci ze Slovenska a jednotka jízdních dragounů Acabalado z Němčan u Slavkova.


„Máme příležitost vyzkoušet střelbu z křesadlových zbraní, střílet s ostrými náboji se nám totiž nepodaří každý den,“ pousmál se velitel domácích napoleonistů Radmil Tomčík. Každá jednotka střílela do speciálně malovaného dřevěného terče, který se pak stal její trofejí. Originální terče vytvořil člen místního klubu Jan Krišica. Ten bystřický nejpřesněji proděravěl střelec František Sklenář. Svůj terč měli i sponzoři a na tom se nejlépe vyjímala přesná střela do středu, jejímž autorem byl Josef Škrdlík.


„Terče jsou umělecké dílo, bude to znít hloupě, ale je do nich radost střílet. Až ta díra totiž dělá z pěkného obrazu terč,“ podotkl Radmil Tomčík. Napřed na pánvičku do zámku nasypat trochu střelného prachu, zámek uzavřít, do hlavně vložit papírovou patronu s prachem, pak kulku, upěchovat… Rány jsou vždy mohutné a hlavu střelce zahalí dým. Od nabíjení k samotnému výstřelu uplyne dost času na to, aby si zájemci o historické střelné zbraně z řad pozorovatelů vychutnali celý proces. V zadní části střelnice si i veřejnost mohla vyzkoušet nanečisto nabít a vystřelit bez koule. Bylo to horký, ale příjemný střelecký den s nádechem romantiky.
-emi-, msch



Design By Macik