Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Bystřická letní flétna 2016

Pro mladé hudebníky se stalo tradicí o letních prázdninách přijíždět do Bystřice pod Hostýnem nejen kvůli jejím krásám, ale i za hudebními zážitky. Jsou to většinou žáci základních uměleckých škol a jejich učitelé. Letos se jich sjelo téměř padesát na osmý ročník interpretačního kurzu Bystřická letní flétna 2016, jehož organizátorem je naše základní umělecká škola s podporou města.


Tento kurz je určen k prohloubení hudebních znalostí a dovedností ve hře na příčnou a zobcovou flétnu. Je veden čtyřmi zkušenými lektory z řad pedagogů konzervatoří. U zrodu kurzů stál Jiří Bystroň z ostravské konzervatoře a Tereza Vondráková (dříve Hlavizňová), která prošla jeho flétnovou třídou.

Kurzy se konají v prostorách ZUŠ Bystřice pod Hostýnem, kde je hudební sál využíván k ranní hudební rozcvičce a ve třídách se běžně učí nebo cvičí na nástroj. Velmi oblíbená je hra komorní a souborová, kde ožívají hudební skladby a také vznikají nová přátelství. V ateliérech výtvarného oboru se mohou frekventanti odreagovat u výtvarných aktivit nebo si vyslechnout přednášky připravené lektory.  Každý večer se všichni scházíme v hudebním sále bystřického zámku na koncertě lektorů a jejich hostů (Flautas de Colores, Renata Šňupíková a Markéta Husová, Flétnové rozjímání).


Celkový počet návštěvníků letošních pěti koncertů přesáhl číslo 450. Těší nás, že si  bystřická hudební veřejnost nenechala ujít příležitost vyslechnout skvělé výkony účinkujících.


Poslední dva koncerty kurzu jsou vždy určeny k tomu, aby frekventanti předvedli, co se na kurzu naučili, v čem se zdokonalili a jak byli obohaceni díky komorní a souborové hře. Celý kurz končí závěrečným slavnostním koncertem účastníků, který je hojně navštíven rodiči. Ti si do Bystřice přijíždějí pro své ratolesti naplněné novými hudebními zážitky a chutí do dalšího studia hry na flétnu. Někteří se do Bystřice vrací vícekrát; máme i takové, kteří letos přijeli počtvrté a za rok se na ně, podle jejich slov, můžeme těšit znovu.
 Alena Bártová



Design By Macik