Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Editorial

Milí čtenáři,

v době uzávěrky ukazuje teploměr asi 32 stupňů ve stínu. Kolegyně -msch- přesto pilně pracuje a v potu tváře připravuje toto další tlusťoučké vydání Zpravodaje. Jeho obsah je tak obsáhlý, že se prakticky nedá natahovat dalším popisem obsahu. Přikládám proto, po velmi dlouhé době, jedno ze svých zamyšlení. Třeba vás bude inspirovat k podobnému pátrání, jaké jsem podnikla já.

Snaha o založení nové schránky na elektronickou poštu mě přivedla na nápad prozkoumat blíže své jmenovkyně. Je jich totiž více, než jsem si myslela, a nakonec jsem musela do mailu zvolit jméno za svobodna, abych se vůbec na vybraný účet dostala. Všechny ostatní varianty jména Barbora Janečková byly již obsazené. Vyhledávač Google našel na mé jméno asi 241 tisíc odkazů. Když přeskočím odkazy na mne osobně, zejména citace v tisku z pozice mluvčí, našla jsem hned několik velmi zajímavých žen stejného jména.

Pokud jde o studentky, jedna Barbora Janečková napsala bakalářskou práci na téma Pojetí Ruska a ruské společnosti v Havlíčkových Obrazech z Rus. No, Havlíčka jsem naprosto nesnášela a přicházím mu na chuť až nyní, takže to beru. Další B. J. studuje na univerzitě v Coloradu, tak to jí upřímně přeji a ještě upřímněji závidím! To se nedá tak úplně tvrdit o Barboře z matematicko-fyzikální fakulty, která se zapsala na obor Finanční a pojistná matematika. Všechna slova názvu, až na spojku a, ve mně budí hrůzu. Další B. J. z brněnské univerzity tíhne stejně jako já ke psaní, ovšem téma článku Krize vlády, krize člověka je mi zcela cizí. To už bych si raději popovídala s novinářkou B. J., která psala o pochodu na podporu legalizace marihuany. Také jsem v určité oblasti proti diskriminaci konopí. Na sociální síti Facebook je hned několik mých jmenovkyň, taktéž na různých seznamkách. Chci flirtovat s mužem 20-25 let, píše B. J., co doma nezavře pusu. No tak to ne! Děsí mě obojí. Druhá Barbora J. o sobě píše, že je cáklá holka, co ze všeho nejvíc miluje koně.Tak to je taky hodně vzdálené mé představě o lásce a milování. To už raději dvanáctiletá Bára z Nového Bydžova, která boduje v různých výtvarných soutěžích, nebo slovenská Barbora Janečková, šialená, drzá a temperamentná východniarka. Doufám, že to není tatáž B. J. z Levoče, která dluží VZP na zdravotním pojištění. Naopak v popředí mého zájmu stojí kniha Ing. Barbory Janečkové s názvem Možnosti využití rostlin na vesnických hřbitovech. Mou zálibu v blogování sdílí jmenovkyně B. J. na idnes.cz, kde zveřejnila například příspěvek Diváci sejmuli sudího pantoflí. Záhadný text není o fotbale, ale o divadle. Blízko mám i k Barboře, co nabízí ke krytí labradorského retrívra. Taky mám jednoho labradora doma. A společný duet bychom mohly zapět s Bárou z Plzně, která je členkou Komorního sboru Komár. Horší by to bylo s B. J., co se zabývají sportem: jedna starší žačka hraje závodně házenou, jiná Bára byla 6. v národním šampionátu ve sportovním aerobicu. Barboru Janečkovou jsme mohli vidět i na kanálu Nova Cinema, protože vyhrála diváckou soutěž o účast při natáčení na Barrandově. Závidím! Internet je důmyslný nástroj pro všechny, co hledají. Mohu například potvrdit, že naprostá většina vyhledaných žen a dívek byla krásná. Svědčí o tom nalezené fotografie.

Poslední zastavení mého netradičního úvodníku patří Barboře Janečkové, Ph.D., která „vyskakuje“ na prvních místech vyhledávače. Její dizertační práce na téma Diagnostika a terapie psychospirituální krize by mohla být docela dobře i o mně samotné. Paní doktorka je o tři roky mladší a pracuje v oblasti krizové intervence a koučování. Ze všech svých jmenovkyň bych se nejraději setkala právě s touto úžasnou a inspirativní ženou. Pokud by si ale vygooglovala ona mne, mohla by se vylekat. Na své domovské adrese jsem vedena jako majitelka maloobchodu s elektrospotřebiči a elektronikou pro domácnost. To je absurdní představa. To už raději záměna s talentovanou Barborkou Janečkovou z Chvalčova, o jejímž narození jsem už jednou v editorialu psala. Roste a je moc šikovná, získala například titul minimiss talent. Jméno prostě člověka určuje – nomen omen. O Zpravodaji a jeho obsahu jste se tentokrát nic nedozvěděli, ale zato o mně – a dalších nositelkách mého jména víc než dost. Zkuste si udělat podobný test i sami na své jméno. Třeba budete mile překvapeni. Mějte se moc hezky.


Barbora Janečková



Design By Macik