Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Letošní školní masopust

Letošní projektový týden školního masopustu byl opět očekávanou událostí pro všechny. Masopust je jedním ze zakořeněných zvyků ve zdejším kraji, ale i v naší škole. Celý týden se děti připravovaly na masopustní veselí. Ve škole se snažíme udržovat staré zvyky, aby si k nim děti vytvořily vztah. Ve výuce jsme hovořili o významu, zvycích, krojích, nářečí, maskách či masopustním pečivu, ale také jsme si pouštěli ukázky písní, které se pojí s karnevalem. Zajímali jsme se o to, jak tento svátek slaví v jiných zemích.

Protože se většina dětí chtěla zapojit do maškarního dění, připravovali jsme masky, učili se tématické básničky a také naše třídy byly pěkně vyzdobené.
Samotný karnevalový masopust vyvrcholil, když se žáci převlekli do svých nových oblečků a my jsme mohli vidět vodníka, čaroděje, princezny, kovboje, Pata a Mata, indiána, vojáky, Vochomůrku, bílou paní atd. Průvod maškar jako vždy prošel celou jídelnou se svým doprovodným programem – spoustou soutěží a tanečků. Letos byl karneval navíc „valentýnský“", protože se konal v den svátku sv. Valentýna.

Porota měla těžké rozhodování. Nejlepší masky byly vyhodnoceny a oceněny krásnými dortíky, které upekly naše paní kuchařky. Všichni byli odměněni sladkostmi a někteří krásnými cenami z bohaté tomboly.
Masopustní veselí v nás zanechalo spoustu dojmů a zážitků. Odpoledne se proměnilo v barevnou, jiskřivou pohádkovou říši a my si ho zpříjemnili dobrým čajem, buchtičkami a na závěr týdne také koblihami, které připravily naše skvělé kuchařky.

Těšíme se zase za rok. Velký dík patří vychovatelkám B. Ševelové a M. Plesníkové a také všem dětem a rodičům za spolupráci a krásně připravené masky.
   
  
Mgr. Dagmar Míčková, ZŠ pr. a ZŠ sp. Pod Dubíčkem, B. p. H.



Design By Macik