Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Desítky tisíc poutníků letos zamíří na Sv. Hostýn

Tiskovou konferenci k průběhu letošních oslav 100. výročí papežské korunovace sochy Panny Marie Svatohostýnské uspořádaly Matice svatohostýnská, Duchovní správa Sv. Hostýn a město Bystřice pod Hostýnem 15. března 2012. Korunovace byla před 100 lety mimořádnou duchovní i kulturně historickou událostí. Její zásadní význam pro Hostýn jako jedinečné poutní místo zdůraznil také olomoucký arcibiskup a protektor Matice svatohostýnské Jan Graubner, když prohlásil rok 2012 Jubilejním poutním rokem. 
 
Předseda Jubilejního výboru MSH Ing. Ivo Buráň informoval média o akcích spojených s výročím. Uvedl, že pořadatelský výbor vznikl při Matici svatohostýnské už v září 2010. Od té doby zpracoval celkem 70 námětů na akce k oslavě výročí a z nich uskuteční zhruba čtvrtinu. Připomněl, že v rámci příprav na jubilejní rok bylo již na Sv. Hostýně dokončeno množství oprav a provedeny rekonstrukce významných objektů. Položena byla například nová temperovaná dlažba v bazilice, vybudována Cesta světla se čtrnácti zastaveními, obnovena fasáda Sarkandrovy kaple, postaveno nové venkovní liturgické pódium. Na jaře letošního roku by také mělo dojít k obnově kamenných koryt pod Vodní kaplí, která v minulosti sloužila poutníkům k osvěžení i mytí nohou po dlouhé cestě. V dubnu pak budou dokončeny loni započaté opravy klasicistní křížové cesty.

Nové zvony pro Hostýn
Zásadním počinem uskutečněným na počest jubilejního roku je pořízení sedmi nových zvonů pro baziliku Nanebevzetí Panny Marie. Bazilika měla původně čtyři zvony, po válečných rekvizicích jí však zbyly jen dva – jeden laděný v tónu a1 vážící 450 kg a druhý menší laděný do e2, ulitý v polovině 19. století. Velký zvon vzhledem ke svému ladění po opravách ve věži zůstane, menší, značně opotřebovaný, bude sňat a umístěn ve Svatohostýnském muzeu. Bazilika bude mít od poloviny letošního roku v každé věži čtyři zvony v celkové hodnotě přibližně 4.000.000 Kč. Financovány budou hlavně z darů jednotlivců (zvon Sv. Ignác například financoval jistý Čechoameričan), obcí, farností, z dotací poskytnutých Zlínským krajem a různými nadacemi. Jména dárců, kteří na zvony věnovali více než 10.000 Kč, zvěční pamětní deska. Nové zvony pro Hostýn odlije dne 4. dubna 2012 firma Perner v německém Pasově. Největší o váze 2 000 kg, zvon Panna Maria Nanebevzatá, bude laděn do c1 a jeho hlas se jistě ponese až do Bystřice. Menší zvon (1 630 kg) pojmenovaný po sv. Janu Sarkanderovi má mít ladění d1, Svatý Cyril a Metoděj bude znít v tónu e1 a vážit 1 130 kg, zvon Svatý Josef (660 kg) bude mít tón g1, zvon Svatá Rodina (385 kg) ladění h1, zvon Svatý Ignác (225 kg) ladění d2 a nejmenší ze zvonů Služebník Boží Antonín Cyril Stojan (170 kg) ladění e2. Zvony budou ladit dohromady a ponesou základní tóny písní Te Deum Laudamus a Salve Regina. Nové zvony by měly na Sv. Hostýn dorazit na počátku května letošního roku a 6. 5. se uskuteční jejich svěcení. Všechny poprvé slavnostně zazní v srpnu, kdy oslavy korunovace vyvrcholí.

Hlavní den korunovačních oslav
Ke koncelebrované mši svaté v bazilice Nanebevzetí Panny Marie na Sv. Hostýně sezval olomoucký arcibiskup Jan Graubner biskupy ze středoevropských zemí souvisejících historicky i kulturně s Moravou. Mši doprovodí zpěvem velký sbor složený ze schól moravských farností.

Výstavy, koncerty, divadlo na Hostýně
Osmnáctému srpnu, svátku Nanebevzetí Panny Marie a výročnímu dni korunovace, bude předcházet řada duchovních a kulturních akcí. Na Hostýn budou směřovat kroky poutníků při mimořádných děkanských poutích. Vernisáž výstavy Zdeňka Hajného se uskuteční 26. května v Jurkovičově sále. Na tuto výstavu pak koncem srpna naváže expozice nazvaná „Dušan Jurkovič – architekt a jeho dům“ připravená ve spolupráci s Moravskou galerií v Brně. Prvním ročníkem nového festivalu se možná stane setkání amatérských divadelních souborů českých a moravských farností, to je plánováno na 15.–17. 6. 2012. Představení se budou hrát pod širým nebem na novém liturgickém pódiu. Další stejně situovanou přehlídkou budou vystoupení farních pěveckých sborů ve dnech 30. 6.–1. 7. 2012. Koncert Hradišťanu s primášem Jiřím Pavlicou čeká návštěvníky svatohostýnské baziliky 21. července, 11. srpna na Sv. Hostýně vystoupí nejlepší účastníci Letní školy barokní hudby 2012, dopoledne rozveselí návštěvníky na venkovním pódiu originální divadlo Víti Marčíka a 19. srpna večer v bazilice zazní housle Václava Hudečka.
 
Uvedení poštovní známky a výstava v Bystřici p. H.
V sobotu 23. června bude v kruhovém sále bystřického zámku slavnostně uvedena nová poštovní známka s motivem korunovace vydaná Českou poštou. Autorem výtvarného návrhu je malíř, grafik a ilustrátor Oldřich Kulhánek, rytcem Miloš Ondráček. Ten také přislíbil účast při chystané autogramiádě. Česká pošta při této příležitosti otevře na zámku speciální výdejní místo, kde bude známku opatřovat razítkem prvního dne. Známka ve výplatní hodnotě 21 Kč bude vyrobena s použitím ocelotisku a provedena v kombinaci několika barev se zlatou.
Kromě nové známky s motivy Panny Marie svatohostýnské představí město zájemcům při této příležitosti také novou publikaci z Edice Zpravodaje nazvanou „Historie poštovnictví v Bystřici pod Hostýnem“ autora Vladimíra Krečmera, který v knize uvádí mimo jiné zcela nové informace o poštovně Hostýn působící na Sv. Hostýně mezi lety 1901–1953. Návštěva autora a možnost autogramiády je v jednání. 
Dne 4. srpna 2012 bude ve výstavních prostorách bystřického zámku zahájena výstava na téma Panna Maria svatohostýnská. Na přípravě expozice bystřické muzeum spolupracuje s Moravským zemským muzeem v Brně, Valašským muzeem v přírodě Rožnov pod Radhoštěm, Vlastivědným muzeem Olomouc, Muzeem Kroměřížska, Městským muzeem a galerií v Holešově a olomouckým archivem. K vidění budou mimo jiné svaté obrázky, plastiky, upomínkové předměty a keramické a porcelánové nádobí – vše s motivem hostýnské Panny Marie.

Sv. Hostýn centrem pozornosti
Program poutí a dalších kulturních akcí spojených s oslavami korunovace vytištěný na speciálně upraveném letáčku je možné získat mimo jiné v městském informačním centru v Bystřici pod Hostýnem. Představitelé pořadatelského výboru odhadují, že během vrcholných dnů oslav korunovace by se na Sv. Hostýně mohlo vystřídat několik desítek tisíc poutníků. Celkové náklady na akce pořádané v rámci jubilejního roku se budou pohybovat kolem 10.000.000 Kč. Vlastní prostředky matice navyšují dary věřících, obcí, farností, různých nadací i dotace Zlínského kraje. Je nesporné, že finanční prostředky na jubilejní rok věnují štědří dárci z hluboké úcty k duchovní tradici Sv. Hostýna i k Panně Marii. „Pro katolíky má Panna Maria důležité duchovní poslání,“ uvedl v závěru tiskové konference P. Ing. Jiří Šolc, představitel ŘK duchovní správy Sv. Hostýn, „vertikální rozměr svého života můžeme prožívat s její pomocí a přímluvou. Přibližuje nás ke spáse.“

-msch-



Design By Macik