Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Zpráva o činnosti městské policie za rok 2011

Také v tomto roce vykonávala městská policie činnost v rozsahu stanoveném zákonem o obecní policii, a tím je především zabezpečení veřejného pořádku, dohled nad dodržováním pravidel občanského soužití a dopravně bezpečnostní situací ve městě.


Městská policie pracovala od začátku roku ve složení 11 strážníků a 3 civilní zaměstnanci. Početní stav strážníků zůstal beze změn.Všichni strážníci mají platné osvědčení o složení prolongační zkoušky z odborných předpokladů strážníka, kterou musí dle zákonného požadavku strážník úspěšně vykonat před komisí ministerstva vnitra každé tři roky. S cílem zdokonalit provádění zákroku navštěvovali strážníci v průběhu roku cvičení sebeobrany a střeleckou přípravu.
Pokud jde o preventivní práci strážníků, byly v rámci ní pořádány nejen přednášky pro děti školního a předškolního věku, ale také setkání se seniory. V případě dětí byly přednášky zaměřeny na dopravně bezpečnostní situaci při jejich pohybu po komunikacích, ať už jako chodců nebo cyklistů. V této souvislosti byly opakovaně pořádány přednášky ve školách i ve školkách. Žáci I. stupně základních škol měli také možnost účastnit se akce "citron – jablíčko“, kdy ve spolupráci se strážníky při měření rychlosti motorových vozidel projíždějících ulicemi města odměňovali kontrolované řidiče jablkem v případě dodržení nejvyšší dovolené rychlosti a citronem v případě jejího překročení.


Setkání se seniory byla zaměřena hlavně na prevenci majetkové trestné činnosti, která je na nich páchána. Městská policie a město Bystřice pod Hostýnem v této souvislosti ve vlastním programu prevence kriminality uskutečnily akci „Bezpečnostní řetízek“. Na základě vyplněné žádosti byl zájemcům bezplatně na dveře bytu nainstalován bezpečnostní řetízek, který snižuje riziko možného vloupání do bytu.


V měsíci prosinci proběhla revitalizace pultu centrální ochrany umístěného na úřadovně městské policie, který slouží k monitorování a ochraně objektů. Nové zařízení umožňuje přenos informací pomocí internetové sítě, což je ekonomicky výhodnější a také rychlejší.


Obvodní oddělení Policie České republiky spolupracuje s městskou policií na velmi dobré úrovni, probíhají plánované kontrolní akce se zaměřením na prevenci kriminality, dopravně-bezpečnostní akce nebo pátrání po hledaných osobách. Zmínit je třeba i spolupráci s odborem služby dopravní policie, kriminální a cizinecké policie a místním odborem sociálních věcí.

Při Středisku volného času Včelín se v kroužku mladý strážník začaly scházet jednou týdně děti ve věku 7–12 let, které se seznamují s prací a posláním policie městské i státní.

Veřejnoprávní smlouva uzavřená s obcí Chvalčov o poskytování služeb Městské policie Bystřice pod Hostýnem pokračovala i v roce 2011. Na základě přijatých oznámení a žádostí o spolupráci odsloužili strážníci v katastru obce Chvalčov 31 hodin a obci Chvalčov byla za tuto službu vyúčtována částka 7.467 Kč.
  
Strážníky bylo v uplynulém roce přijato a řešeno 787 oznámení občanů a organizací, doručeno 48 písemností a odchyceno 82 psů, kteří byli umístěni do záchytných kotců nebo předáni majitelům. Do protialkoholní záchytné stanice v Kroměříži bylo převezeno 14 osob.

Přestupků, které se týkají porušování městských vyhlášek, podávání alkoholu mladistvým a přestupků proti majetku, veřejnému pořádku a občanskému soužití bylo řešeno 623. Tyto přestupky byly vyřešeny:
- 99 uložením blokové pokuty (v celkové výši 58.500 Kč)
- 3 přestupky postoupeny přestupkové komisi
- 521 vyřešeno domluvou
Nejvíce přestupků (4 027), a to proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, bylo projednáno:
- 1 089 uložením blokové pokuty (v celkové výši 457.800 Kč)
- 34 přestupců bylo k projednání postoupeno odboru dopravně správnímu
- 2 904 vyřešeno domluvou

Celková částka za uložené pokuty byla 516.300 Kč.
Náhrada škody 24.406 Kč.
Pátrání po 24 osobách.
Předvedeno 14 osob na obvodní oddělení PČR nebo ke správnímu orgánu.
Útok na strážníka – 2 případy.
Najeto kilometrů 29 659 služebním vozidlem MP.

Velké poděkování patří opět pozorným občanům, kterým není lhostejné, co se děje v jejich okolí. Hlavně jejich zásluhou byla objasněna celá řada přestupků, ale i trestných činů, a hlavně byly zachráněny dva lidské životy.


       Za městskou policii: str. Radek Sigmund



Design By Macik