Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Dějiny Bystřice a světa v zápiscích (léta 1881– 1883)

1881
Sova
* Dne 12. května zemřel farář bystřický P. Jan Šubert. Dne 20. září došel nový farář P. František Kreml ze Štípy.

Galuška
* Farář Jan Šubert zemřel a investován na faru Fr. Kremel. Akciová společnost Kroměřížské dráhy vystavila železnou dráhu z Kroměříže do Bystřice.

Krumpholc
* Až do roku 1881 od jara do zimy den co den vyháněli Bystřičané dobytek na pastvu. Proto chodil denně obecní pastýř do dolního konce města počínaje a troubil sháněje tak svůj dobytek. Z té doby pochází návrh jednoho rolníka, člena obecního výboru, aby zvolili o jednoho radního méně a chovali o jednoho býka více... Strážníci byli tehdy jen dva: jeden pouštěl i býky ke kravám, zavíral výtržníky do šatlavy a bubnoval – oznamoval zprávy. Ten druhý vodil „šupy“ (šupem – postrkem), ale i bubnoval. Starší, zvaný „ratúzný“, vyhlašoval usnesení městské rady
* Bismarck zavedl a uzákonil nemocenské – úrazové a starobní pojištění dělnické! (Německý kancléř Otto von Bismarck měl v rámci svých sociálních reforem původně v plánu zavést jen dělnické úrazové pojištění, později k němu přidal také pojištění v nemoci, invaliditě a dnešním jazykem řečeno pojištění důchodové. Pojištění měl kontrolovat stát. Ve svých spisech k tomuto svému kroku Bismack píše: „Mým cílem bylo získat si dělnickou třídu, nebo bych měl říci spíše podplatit, aby pokládali stát za sociální zařízení, které se sestává z nich, a chce se o ně postarat.“ Pozn. red.)

1882
Sova
* Dne 3. dubna odpoledne vyšel oheň z domu Františka Tesaříka v č. 94 v Horní ulici. Vyhořeli Jan Stibor č. 93, František Bartošek z č. 92, u Františka Kotasa č. 91 část střechy.
* Dne 25. srpna slaven příjezd novomanželů Loudonových.

Krumpholc
* Dne 24. srpna 1882 slavný příjezd novomanželů barona syna s hraběnkou Voss. Hostina U zlaté koruny, pochodňový průvod, osvětlení, ohňostroj, škola – na oslavu sňatku ml. barona Oliviera Loudona cvičili v V. třídě i báseň „Aj stojí stojí Bělehrad! Za hradem se krev červená, tři mlýnská kola by hnala...“ (J. Sova i J. Krumpholc míní sňatek Remigia Oliviera z Loudonu a Alice z Vossu, který se uskutečnil 23. srpna 1882. Zda přijeli novomanželé do Bystřice 24. srpna, jak udává J. Krumpholc, nebo 25. srpna, jak píše J. Sova, už dnes stěží zjistíme. Pozn. red.)
* Vznikl Učitelský spolek Hostýn a Eislaufverein. (V překladu bruslařský spolek vznikl snad jako inspirace sportovními výkony mladé paní Loudonové, neboť Alice byla výbornou bruslařkou. Pozn. red.)
* Začala Poštovní spořitelna.
* 18. 6. První slet sokolský.
* Robert Koch objevil tuberkulózního bacila. (Německý lékař, mikrobiolog a zakladatel bakteriologie zveřejnil v roce 1882 práci, v níž jako první popsal bakterii tuberkulózy, které se od té doby přezdívalo Kochův bacil. Pozn. red.)

Galuška
* R. 1882 nastaly c. k. poštovní spořitelny.

1883
Sova
* Dne 8. srpna v noci hořely stodoly Jana Mikale č. 82, Karla Spáčila č. 81, Františka Zemana č. 80 a Josefa Kotasa č. 79 naplněné obilím.

Galuška
* R. 1883 vymohla akciová společnost Kroměřížské dráhy koncesi k prodloužení dráhy do Val. Meziříčí. Postoupila ji i s dráhou c. k. dráze c. Ferdinanda, která r. 1886 dráhu z Kojetína do Bílska postavila.
* Od roku 1883 evidenční geometři pro katastr pozemkový, do té doby měřil pozemky kdekdo, a jen když se nákres předložil, povolováno bylo knihovní rozdělování parcel, z čehož vzniklo moc sporu. (Jan Galuška tady zmiňuje nový zákon z května 1883, který zavedl stálou evidenci katastru a k tomu ustanovoval zvláštní úředníky (tzv. evidenční geometry). Ti měli za úkol zanést veškeré změny v pozemcích do katastrálních map a knih. Pozn. red.)

Krumpholc
* 25. 8. 1883 výbuch sopky Krakatoa.
* K Trojspolku přistoupilo Rumunsko. (V tomto případě šlo ale jen o volné připojení, nikoliv plnohodnotné členství. Pozn. red.)
* Dne 18. 11. 1883 znovuobnoveno Národní divadlo v Praze. Národní divadlo, k němuž základní kámen položen 16. 5. 1868, sotva dostavené shořelo neopatrností klempířských dělníků, znovu otevřeno 18. 11. 1883, takže celkový náklad byl 3 a ¾ milionu zlatých, které český národ daroval, sbírkami opatřil.
          

Připravila -eda-



Design By Macik