Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Mezinárodní lukostřelecké závody

Přímluva od sv. Jiljí, patrona lukostřelců, zabrala! V takové luxusní počasí, jaké jsme měli 3. března na první závod Grand Prix 2012, nikdo nedoufal ani v nejtajnějších snech. Po týdnu deště, sněhu a větru, kterým předcházely kruté mrazy, bylo slunce s příjemnými 8 až 10C° opravdu dokonalé. Všech 93 závodníků ze Slovenska, Polska, Maďarska a samozřejmě z naší republiky si libovalo jak v počasí, tak v Podhostýnské lokalitě: „Pretěky na Zubříči patria mezi moje favority,“ řekl mi jeden ze slovenských lukostřelců.


Úderem desáté, po krátkém nástupu vyrazili všichni závodníci na trať, kterou tvoří několikakilometrový okruh v přírodě, kam pořadatelé rozmístí 28 terčů, gumových maket zvířat, do nichž závodníci střílí vždy jeden šíp na každém stanovišti. Vzdálenost střelce od terče je určena podle věku a taky podle typu luku. Letos se sešla celá škála Legolasových zbraní – k vidění byly luky reflexní, deflexní nebo klasické tzv. Long Bow. Techničtí nadšenci pak předvedli luky kladkové. Pokud by vás napadlo ptát se na věk závodníků, jistě by vám předseda pořádajícího klubu LK Mrlínek řekl: „Lukostřelba není omezena věkem. Střílet můžete od okamžiku, kdy už udržíte luk, do okamžiku, kdy ho už neudržíte!“ Znáte lepší volnočasovou aktivitu?


A kdo byl nejlepší? Úplně nejvíc bodů nastříleli Valent Gabriel 248 (SK) a Ľubomír Málek 225 (SK). Znamená to, že oba ani jednou neminuli a rozdíl jejich výsledku je jen v tom, že i na figurínách jsou různě bodované zóny, podobně jako na terči. Nejlepším naším borcem byl Marcel Drabina s 221 body. Podrobné výsledky najdete na webových stránkách Lukostřeleckého klubu Mrlínek www.lkmrlinek.cz.


Během závodu bylo vystřeleno minimálně 2 600 šípů – kdyby závodící lukostřelci vystřelili všechny najednou, byl by to pořádný mrak. Naštěstí se v sobotu 3. března 2012 neobjevil ani jediný, proto ještě jednou – sv. Jiljí, dík.
       

Tomáš Horák



Design By Macik