Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Vrabčáci – radost uslyšet i pohledět

Potěšila mě pozvánka na adventní koncert Vrabčáků. Jsem ráda, že tento dětský pěvecký sbor pokračuje v činnosti. Vrabčáci jsou stále mou srdeční záležitostí. Vždyť jsem s nimi prožila bezmála čtyřicet let svého života.


Koncert se konal 14. prosince v sále ZUŠ. V hledišti bylo i mnoho bývalých žáků, nyní již rodičů vystupujících. U výborné myšlenky představit děti, které stihnou zpívat ve sboru a zároveň se učí hrát na hudební nástroj v místní „hudebce“, stály dvě mladé nadšené a erudované hudebnice Pavla Caletková a Klára Roztočilová. Obě jsou spojeny s Vrabčáky odmalička. Zpívaly ve sboru, postupně byly sólistkami, vedoucími hlasů, předsedkyněmi sboru, doprovázely na hudební nástroje a při studiu na středních a vysokých školách pomáhaly jako instruktorky na pěveckých soustředěních.


V první polovině koncertu se prezentovaly v komorní hře na zobcové flétny a sólový saxofon žákyně ze třídy Pavly Caletkové, absolventky JAMU, MU v Brně a Univerzity v Utrechtu. Děvčata z kvartetu zobcových fléten nejen výborně hrála, usmívala se a svým oblečením ladila s pěknou bíločervenou výzdobou sálu. Zkrátka radost poslouchat i pohledět.


Ve druhé polovině zpívali Vrabčáci za klavírního doprovodu Venduly Galdové, také odchovankyně Vrabčáků a místní hudební školy, nyní studentky klavíru na Konzervatoři v Kroměříži. Nová sbormistryně Klára Roztočilová pracuje se sborem podle mých představ. Dbá na hlasovou kulturu bez forzírování, na uvolněné a radostné zpívání. Je muzikální a odborně vybavená. Vystudovala Pedagogickou fakultu MU v Brně (obor čeština – hudební výchova), nyní studuje sbormistrovství na JAMU v Brně.

Děti zpívaly nejprve lidové písně v úpravách mých oblíbenců O. Šišky, M. Uherka a A. Tučapského. Potom písně umělé se sóly nejmenších děvčat a také bývalých členek Zory Matějčkové a Kateřiny Váňové, nyní studentek středních pedagogických škol.


Je škoda, že v dnešní době počítačů a pohodlného proplouvání školní docházkou bez větší námahy, se ve sborovém zpívání realizuje jen málo žáků (9 děvčat a 1 chlapec). Zůstávám ale optimistkou. Věřím, že se do sboru, který vede mladá a šikovná sbormistryně, zapojí větší počet zpěváčků. Určitě nebudou litovat. A v dobré partě s písničkami najdou zalíbení.
Přeji dětem i paním učitelkám hodně zdraví, úspěchů a radosti z muzicírování.

Pavla Caletková

 



Design By Macik