Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Rychlovští hasiči bilancovali

Koncem roku 2012 se sešli členové sboru dobrovolných hasičů na výroční valné hromadě, aby tak jako obvykle, zhodnotili svou práci za uplynulý rok a připravili plán činnosti na rok nadcházející. Každoročně vypracovaný plán práce je vodítkem ke zkvalitnění činnosti sboru ve všech oblastech.


Podstatná je naplněná aktivní členská základna, bez níž nejde žádnou činnost uskutečnit. I přes to, že několik členů sbor opustilo, zůstává nadále ve sboru 87 členů, z toho 15 žen, 57 mužů a 15 mladých hasičů do 18 let. Fungování sboru i nadále řídí 13ti členný výbor s dvoučlennou dohlížecí revizní komisí. Alfou a omegou jsou stejně jako všude jinde finanční prostředky. I přes snahu se nepodařilo vytvořit potřebné finanční zázemí jako v letech minulých. Velmi malé peněžní částky se podařilo získat sběrem železného odpadu a sběrem plodů v ovocném sadu. Tanečních zábav bylo velmi málo a i tak nepřinesly prakticky žádný zisk. Nebýt grantů, dotací a finančních darů od MěÚ a materiální podpory sponzora, který nechce být jmenován, těžko by sbor přežíval a projevilo by se to negativně v celé jeho činnosti.


Vedle preventivní aktivity, která je omezena pouze na propagaci celostátní soutěže Požární ochrana očima dětí za účasti místní mateřské školy, je základním posláním sboru ochrana majetku a životů spoluobčanů při požárech a živelných pohromách. Zásahová jednotka je díky velmi dobrému vedení velitele Zdeňka Perutky st. vždy plně akceschopná. Během roku došlo k přerozdělení kompetencí vzhledem k zásahové jednotce. Bylo nutno vykonat veškeré administrativní úkony s tím spojené, provést zdravotní prohlídky, školení a další činnosti. Díky obětavé a usilovné práci velitele sboru se celá záležitost podařila zvládnout. Zde je dobré zmínit se o tom, že jeho zásluhou se po letech stagnace opět rozjela činnost okrsku Bystřice pod Hostýnem.


Každoročně se na valné hromadě připomíná stárnutí a opotřebení zásahové techniky. Velké úsilí stojí řidiče udržet v provozu přepravní vozidlo AVIA 31. V nejbližší době budou za získané peníze provedeny nezbytné opravy a přezutí vozidla. Přesto ale trvá akutní potřeba pořízení nového. Na druhé straně přidělené plovoucí čerpadlo pomůže viditelně zlepšit práci zásahové jednotky při povodních a jiných událostech.


Zrovna tak dotace od MěÚ a velkorysý dar od sponzora zajišťuje sboru dostatek výstroje a výzbroje. Pořídily se nově tři vycházkové stejnokroje, což poslouží k lepší reprezentaci příslušníků sboru při veřejných akcích. Dalším bodem je péče o svěřené nemovitosti a vlastní majetek. Je stále aktuální snaha udržet tyto objekty v dobrém stavu a díky svépomocné činnosti zvláště mladších členů sboru se toto daří. Budova hasičské zbrojnice má za finanční pomoci MěÚ nová okna, okapy a svody. Problémy se vyskytují u požární nádrže, kde je nedostatečný přítok a stav se může zlepšit až po realizaci vydaných opatření v rámci našeho města. Vážným problémem je i praskání zdiva u nové stavby sociálního zařízení. Dochází zde pravděpodobně k posunu podloží a návrhy na efektivní vyřešení tohoto problému jsou více než vítány.


Nelze vynechat kulturní a sportovní činnost. Tradiční vodění medvěda, hasičský ples a dětský rej se stále těší velkému zájmu spoluobčanů. Také květnová vzpomínková slavnost s lampionovým průvodem a ohňostrojem je již pevně zakotvenou tradicí. K radosti pořadatelů patřil i vydařený dětský den na Skále, který přivedl drobotinu z celého okolí. Zato taneční zábavy byly velkým fiaskem a zřejmě nejen v Rychlově. Úspěšně pokračuje upevňování a rozvoj družební činnosti se slovenskými přáteli z DHS Spišská Sobota v podobě výměnných návštěv a letních pobytů.

Bez požárního sportu by byl sbor dobrovolných hasičů jako tělo bez duše. Stále má pět aktivních družstev – přípravka, mladší žáci, ženy, muži a starší páni. Žáci se účastní soutěží v rámci Středomoravského poháru mládeže, muži a ženy závodů Podhostýnské ligy a Velké ceny Přerova a starší páni soutěží kde je vypsána jejich kategorie. O největší radost se postarala děvčata, když získala putovní pohár Podhostýnské ligy. Požárnímu sportu se v Rychlově nejen věnují, ale každoročně několik soutěží úspěšně připravují. Začátkem května uspořádali okrskovou soutěž, v červnu pak soutěž mladých hasičů zařazenou do Středomoravského poháru a vzápětí hned závod pro muže a ženy o putovní pohár starosty SDH Rychlov, která je zařazena do Podhostýnské ligy. Závěr sezony patřil stále oblíbenější soutěži do vrchu, která proběhla v sobotu 22. září.


Výčet činnosti je u konce. Faktem zůstává, že společnou snahou je a bude usilovat o dobré jméno sboru, zkvalitňovat jeho činnost a propagovat jej mezi širokou veřejností. Poděkování za to patří všem aktivním členům sboru. Velké poděkování patří MěÚ Bystřice pod Hostýnem, OSH Kroměříž a též všem sponzorům a příznivcům, kteří jakýmkoliv způsobem podporují činnost sboru.
                                                                                                   

ŠraM



Design By Macik