Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Holubičky opět otrhány. Už po osmapadesáté!

Osmapadesát! Přesně tolik valašských bálů už připravili tanečníci Valašského souboru písní a tanců Rusava spolu se svými muzikanty pro tancechtivé milovníky lidové zábavy z Bystřice i širokého okolí. A tak dlouhá tradice je opravdovým závazkem, proto bychom si nedovolili zásadně narušit oblíbený program, který očekávali stálí souboroví příznivci. Ti i letos dokázali zcela zaplnit plesový sál Společenského domu Sušil a dobře se bavili.


Nejprve se diváci dočkali tradiční polonézy. Krojovaných je každým rokem víc a víc, a málem se ani všichni na taneční parket nevešli. Mezi valašskými kroji mohli návštěvníci pod poletujícími papírovými holubičkami zahlédnout i barevné slovácké, hanácké nebo také slovenské a ukrajinské kroje.


 Ani pak jsme si nedovolili narušit zažitý bálový harmonogram. Po polonéze následovalo předtančení v podání mladých i zkušenějších domácích tanečníků souboru Rusava a pak vystoupení taneční skupiny Kotár ze Vsetína. Tři mladí tanečníci odzemku se kolem desáté hodiny utkali v tradičním souboji odzemkářů o novou valašku a prestižní titul a tradiční podobu měla i bohatá tombola, před jejímž vypuknutím v několika vteřinách hbití ogaři úderem půlnoci otrhali nad svými hlavami zavěšené holubičky. Povedlo se jim to i přesto, že několik škodolibých diváků na balkónech taháním za lanka lov papírových suvenýrů ztěžovalo.


O jedinou odchylku v tradičním programu valašského bálu se tak nakonec postarali muzikanti Markéta Müllerová a Radek Cáhlík, kteří se se slovy „mládí vpřed“ pokusili z moderátorského trůnu sesadit letos konečně zdravou bálovou stálici Janu Stanovskou. Ta se však dokázala moderátorským elévům s grácií ubránit a poslala „mládež“ zpátky k nástrojům.


Kromě moravských písniček si letos návštěvníci bálu užili i ty slovenské. Hudební hvězdy bystřického valašského bálu, tedy muziky Bukovinka a Rusava, doplnila vedle cimbálové muziky Kordulka ještě ľudová hudba Skaličan ze Skalice. Se Skaličany se zástupci Bukovinky seznámili na společném vystoupení na festivalu v Myjavě a na předvánočním koncertě ve Skalici si pak oba soubory domluvily účinkování na bystřickém bálu.


Muziky hrály ještě dlouho poté, co svého nového majitele poznala hlavní cena tomboly, plochá televize, a nejodvážnější páry se pustily do oblíbené taneční hry Adam. Někteří návštěvníci se potom ještě pokusili zpátky upravit – zakasat košili a vypátrat ztracenou kravatu či klobouk, jiní se už s více či méně pomačkanými holubičkami v podpaží chystali k odchodu.


Tento valašský bál byl osmapadesátý. Než se ale sejdeme na tom devětapadesátém, doufáme, že se s námi setkáte letos ještě dvakrát, a to na začátku prázdnin na již devátém (!) Mezinárodním folklorním festivalu „Na rynku v Bystřici“ a pak netradičně i na podzim. Tehdy si totiž soubor připomene jiné úctyhodné číslo – kulatou šedesátku. Už šedesát let totiž Rusava tančí a zpívá, tak to s námi přijďte oslavit!


Alžběta Vejrostová



Design By Macik