Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



V Yettyho stopě letos jelo o 100 lyžařů více než loni

Ahoj, kamarádi! Šedovlasý YETTY s běžkami v ruce zdravil první prokřehlé účastníky 4. ročníku závodu na běžkách Hostýnský YEŤTY (čti jeď ty) už na zastávce v Bystřici pod Hostýnem. Bylo to v sobotu 16. února 2013. Postupně jich třemi YETTYbusy i vlastními auty dorazilo na start na Hostýně neuvěřitelných 138 a dalších 44 závodníků všech věkových kategorií startovalo na kratší trase z Trojáku. A to navzdory mlze i navzdory varování, které dostali registrovaní závodníci mailem od YETTYho, aby nečekali profesionální závod, a pokud nemají smysl pro humor, aby zůstali raději doma. Přijeli, a určitě nelitovali.


Nejrychlejším mužem na hlavní trati z Hostýna na Troják byl i letos Radoslav Šíbl, který sice nepokořil svůj loňský výsledek 37 minut, ale za ty tři minuty navíc může o něco delší trať i velmi mokrý sníh. I tak, naprosto neuvěřitelný a pro mnohé i nepochopitelný výsledek. Hned za ním skončil tradiční bystřický závodník Bronislav Vykopal (47 minut) a Tomáš Sichálek (49 minut). Pro porovnání, poslední závodník dorazil do cíle za 3 hodiny a 47 minut. To už byli skoro všichni zpátky doma. Ovšem u nás vyhrává každý, kdo bojuje a do cíle dorazí.


Mezi ženami vyhrály shodným časem 52 minut Jarka Matošková a Lada Vaněčková. Na stupních vítězů se radovaly, zatímco zaskočení pořadatelé se s YETTYm snažili vyrobit z jedné ceny pro vítězku dvě. Stejně živelně nakonec skončilo i vyhlášení nejrychlejšího dítka. Vítězem se stal Jan Masař s časem 1 hodina 23 minut. Ovšem potlesk patří naprosto všem mladým účastníkům závodu, kterých bylo letos několik desítek. Když jsme si nejmladší závodníky seřazené kolem stupňů vítězů prohlíželi, YETTY radostí skákal. Účast dětí, to je totiž ta nejlepší záruka budoucnosti závodu. Hostýnský YEŤTY je opravdu závodem pro celou rodinu. Jiří Mrnuštík vyhrál s časem 39 minut závod na kratší trati Tesák – Troják. Sláva vítězům, slivovička poraženým!


Téměř dvojnásobná účast závodníků samozřejmě přinesla několik drobných potíží. Náhradní startovací cedulky na měkkém papíře se trhaly, čaj s rumem v cíli zmizel rychleji, než jsme čekali. Guláš sice vyšel na každého, ale zkuste ve sněhu ohřát a rozdělit 200 porcí guláše! A ti nejrychlejší sprinteři museli v cíli opět čekat na vyhlášení výsledků dost dlouho. Jenže to se opravdu nedá nic dělat. A jak navrhl YETTY: Zvažujeme do budoucna ocenit i starší závodníky v nové kategorii seniorů, protože ti logicky nemohou na vítězství vedle mladých závodníků dosáhnout. A my chceme, aby se každý na startu cítil motivován a v cíli potěšen.


Tento závod je velmi specifický v mnoha ohledech. Kromě dobrovolných hasičů z Chvalčova a Hošťálkové ho pořádají dobrovolně také další organizace i jednotlivci. Město Bystřici pod Hostýnem tradičně zastupují ženy – pracovnice informačního centra a jejich přátelé a rodinní příslušníci, Portáši z Rusavy, ti jsou skoro všichni z Bystřice, a také je tu každý rok Místní akční skupina Podhostýnska. A hlavně pořadatelé ze Skiareálu Troják. Bez nich by nebyla ani běžecká stopa, kterou nám letos Bohuš projel tam i zpět i za ztížených sněhových podmínek, natož YETTYgulášek s láskou připravený ve Sporthotelu na Tesáku.


Každý z pořadatelů už za ta léta zná svou roli dokonale, proto celá akce funguje v zimě i v létě (při nočním pochodu magistrálou) jako sehraný stroj. Závod je pořádán kvůli propagaci Hostýnské běžecké magistrály a naší krásné přírody v Hostýnských vrších. Ale všichni, pořadatelé i závodníci, se těší hlavně na tu neopakovatelnou atmosféru spolupráce, přátelství, legrace a pohody. Kdo chce, ať závodí. Ale všichni ať se baví! Přeje si do dalších ročníků závodu jeho starostlivý patron YETTY.

Barbora Janečková



Design By Macik