Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Bystřičan o Antarktidě

První českou původní bohatě ilustrovanou monografii zaměřenou komplexně na jižní polární kontinent vydal v březnu 2013 Bystřičan prof. RNDr. Pavel Prošek společně s kolektivem dalších 25 autorů. Kniha nazvaná Antarktida vyšla v nakladatelství Academia, není však rozhodně určena jen odborníkům. 

Úvodní celek knihy je věnován přírodě Antarktidy – podává regionální fyzicko-geografickou charakteristiku kontinentu a Jižního oceánu. Popisuje ledovcové štíty, podledovcová jezera, šelfové ledovce, mořský led, antarktické a subantarktické ostrovy, vypovídá o klimatu a jeho změnách i ozónových anomáliích. Samostatné kapitoly pojednávají o geologickém vývoji, vývoji zalednění, ale i životě na pevnině a v moři. V knize najdeme podrobnosti o vzniku a působení České antarktické stanice J. G. Mendela, jejímž zakladatelem je právě prof. Pavel Prošek, a českém vědeckém programu s výzkumy v oblasti geologie, geomorfologie, paleontologie, klimatologie, biologie i glaciologie, nauky studující ledovce. Publikace je dílem předních českých odborníků vědecky se angažujících v Antarktidě.


Malý rozhovor s vedoucím autorského týmu o knize, která ho, jak sám říká, stála pět let života,  najdete v příštím čísle. 

msch



Design By Macik