Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Do Bystřice za 60 hodin – pojeďte taky!

Odkud? A jak? Z našeho partnerského města Salzkotten, na kole, v červenci 2013. Tuto „Cyklotour“ organizuje „Partnerská komise Salzkotten – Bystřice“ a jedná se o etapovou jízdu v týmech. Po cestě se počítá s jedním noclehem v Německu a jedním noclehem na českém území. Česká skupina (nebo dvě tři) se s koly dopraví do Salzkotten autem, které na zpáteční jízdě poslouží jako doprovodné a servisní vozidlo. Jezdci jednotlivých týmů se budou v denních etapách střídat a setkají se vždy večer v místě noclehu. Start je plánován na středu 24. července 2013. Jízda skončí v cíli, v Bystřici pod Hostýnem, v pátek 26. července večer. Účastníci jízdy se v Bystřici stanou hosty „Velké letní taneční show“ (sobota 27. července), kterou uspořádá taneční soubor Stars. Přijedou také zástupci salzkottenských občanů, hlavně hostitelské rodiny, které se staraly o bystřické děti během jejich účasti na městských oslavách Hederauenfest v letech 2011 a 2012.


A kdo jsou členové české cykloskupiny pro tuto letní mezinárodní jízdu? Ještě jich není plný počet a můžete se mezi ně zařadit i vy. Pokud vás akce zaujala a chtěli byste se jí také zúčastnit, jste velmi vítáni. Přihlásit se můžete u velitele městské policie Radka Sigmunda (e-mail: sigmund@mubph.cz).


Tato pestrá kulturně společenská akce bude jistě dalším zajímavým příspěvkem k naplňování smyslu partnerské smlouvy mezi městy Bystřice pod Hostýnem a Salzkotten. Německé město spojuje s Bystřicí mnoho osobních i společenských vazeb. Vše začalo účastí Valašského souboru Rusava na 17. folklorním festivalu Internationale Jugendfestwoche v roce 1987. Přátelství s místním folklorním souborem Danzdeeel vyústilo v uzavření Partnerské smlouvy o spolupráci měst Salzkotten a Bystřice pod Hostýnem v roce 2009. Smlouva byla ratifikována v září 2010 v Bystřici pod Hostýnem za účasti stovky občanů města Salzkotten.


Smyslem a obsahem smlouvy o partnerství je vzájemné poznání a rozvíjení přátelských kontaktů občanů obou měst, výměna kulturních delegací, spolupráce škol a účast na sportovních událostech. Všechny tyto postuláty se daří úspěšně naplňovat. Vzájemné návštěvy folklorních souborů – dospělých i dětských – účast na folklorních festivalech, zastoupení DanzDeelu na Valašských bálech, vystoupení bystřických mažoretek na městských oslavách v Salzkotten, to vše již patří do kulturního kalendáře obou měst. Výborně se rozvíjí spolupráce naší nábytkářské školy s Berufskolleg Büren – školou pro vzdělávání v oboru zpracování dřeva. Děti ze Střediska mládeže Simonschule rády tráví prázdninový týden v Bystřici jako hosté našeho SVČ Včelín.
Velmi široký prostor se nabízí ve spolupráci sportovní. V Salzkotten se sportuje doslova na 100+1 způsobů – tenis, golf, sportovní střelba, jízda na koni, fotbal, košíková, skateboarding, kondiční cvičení, kanoistika, dokonce i záchranářské plavání. Novou tradicí se stalo pořádání závodu v běhu na dlouhé tratě – Klingenthal Sport Marathon Salzkotten. (Klingenthal je firma vyrábějící sportovní oděvy a vybavení – hlavní sponzor závodu). Letos se poběží již šestý ročník. Na předcházejících čtyřech ročnících měla Bystřice pod Hostýnem své velmi úspěšné  zastoupení. V roce 2009 nastoupili Valaši z Rusavy, přežili všichni a získali jedno první umístění v kategorii nejmladších běžců. V dalším ročníku běželi za Bystřici amatérští běžci z řad městské policie a učitelstva se ziskem prvního místa v kategorii nad 40 let. Úspěšná byla účast třetí, kdy zástupce Bystřice pod Hostýnem – ač není občanem našeho města – zvítězil v půlmaratonu a vytvořil rekord závodu. Tento svůj úspěch obhájil a rekord vylepšil v roce loňském, kdy Bystřice získala také třetí místo v půlmaratonu žen a druhé místo v maratonu mužů. I letos se Klingenthal Sport Marathonu zúčastní reprezentace z Bystřice pod Hostýnem. Závod se poběží v neděli 2.června. Výprava jako obvykle stráví v Salzkotten několik dní vyplněných zajímavým programem s přáteli. Vítáni budou další zájemci o účast – mohou se ohlásit na bystřické radnici u místostarostky.


Vladislava Bělíková



Design By Macik