Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Činnost Klubu důchodců Bystřice pod Hostýnem v roce 2014

Scházíme se každý čtvrtek od 15 do 17 hodin na adrese Palackého 575. Besedujeme o tom, co se děje v Bystřici pod Hostýnem, co kdo z nás sleduje v televizi, co kdo přečte v novinách, časopisech a ve Zpravodaji města Bystřice pod Hostýnem. To je hlavní téma. Probíráme veškerou problematiku, která nás zajímá, jak to vypadalo v Bystřici za našeho mládí, když nám bylo patnáct dvacet let, a co se od té doby změnilo.


Zúčastňujeme se kulturních akcí pořádaných v Bystřici a okolí, koncertů, hlavně nás nadchla výstava ZUŠ a amatérských umělců z Bystřice s názvem „NAŠI“. Jelikož někteří z nás jezdí na vyšetření k lékařům do Holešova a Kroměříže, při té příležitosti navštěvujeme výstavy. V Holešově na výstavě Hračky včerejší a dnešní jsme si zavzpomínali na své dětství. Také v Muzeu Kroměřížska nás zaujala – Příroda a člověk – dioramatické výjevy znázorňující zdejší floru i faunu a život našich předků od starší doby kamenné po dobu slovanskou. Byla zde i zmínka o Bystřici a Svatém Hostýně. Zajímavá byla i expozice Kroměřížští ostřelovači – 340. výročí první písemné zmínky o kroměřížských ostřelovačích. Další pěkná výstava nesla název – Arabela – byla to výstava šatů a předmětů používaných v této pohádce, včetně promítání filmu. Bude-li tato výstava v roce 2015, všem doporučujeme ke zhlédnutí.


V Kroměříži také probíhaly dožínky za účasti ministra zemědělství a hejtmana Zlínského kraje pana Mišáka. Každá vesnice měla své zastoupení z oblasti zemědělství a kultury. Naši pozornost upoutaly krásné kroje jednotlivých vesnic.
V květnu každoročně pořádáme pro své členy posezení ke Svátku matek. Vždy mezi sebou srdečně přivítáme starostu města Bystřice pod Hostýnem Zdeňka Pánka, který na nás nikdy nezapomene, přijde nám popřát a předá krásnou kytici. Po vzájemném přivítání pobesedujeme o dění v našem městě. K tanci a poslechu nám zahraje cimbálová muzika Rusava pod vedením pana Stoklasy.


V polovině září se konala v klubu beseda s Mgr. Janou Rudou na téma Nový občanský zákoník. Mimo jiné jsme také probrali téma „Šmejdi“ a dospěli k tomu, že pozvánky na všelijaké předváděcí akce je nejlepší vůbec neotvírat a rovnou je házet do popelnice. Uspořádali jsme besedu také na téma elektřina nebo diskutovali o Romech v Bystřici a jejich chování.
Začátkem října se konala konference o aktivním využití volného času seniorů. Co z ní pro nás vyplynulo? Po odchodu do důchodu je dobré se někam začlenit, nezůstávat osamocen. Senioři by se měli naučit chránit svoji bezpečnost, nepouštět do bytu nikoho cizího, používat na dveřích kukátko a řetízky, které v Bystřici pod Hostýnem zájemcům z řad seniorů na požádání instaluje městská policie, odmítat vnucované nabídky případných podomních prodejců. Je také užitečné zkusit používat počítač a internet. Ve Zlínském kraji mohou senioři získávat potřebné informace například z elektronického katalogu sociálních služeb.


Pro sebevzdělávání a rozšíření svých společenských kontaktů senioři využívají univerzity třetího věku. Zájmové studium nabízí Zlínský kraj.


Byl podán návrh na nejnižší důchod 8.300 Kč. Petice tohoto návrhu byla předána panu prezidentu Zemanovi. Prezident Zeman zaslal přání ke dni seniorů do časopisu „Doba seniorů“.


Začátkem října se konala beseda s velitelem městské policie panem Radkem Sigmundem, který nám přiblížil činnost městské policie. Dozvěděli jsme se kromě jiného, jaké úkoly plnila městská policie v době návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Bystřici pod Hostýnem a v TONu.


V říjnu samospráva klubu důchodců připravila pro zájemce zájezd na Florii Kroměříž, a jelikož nám počasí přálo, rozhodli jsme se navštívit také obnovenou Květnou zahradu. Účastníci zájezdu byli nadšeni jak výstavou, tak počasím a krásou Květné zahrady.


Koncem října proběhla plánovaná beseda s MUDr. Drešerovou. Týkala se hlavně nemocí pohybového ústrojí, léků, doplňků stravy. Mluvili jsme o tom, které léky jsou vhodné, a které jen předražené. MUDr. Drešerová poutavým způsobem vysvětlila členům KD přiměřenost zdravotní péče v jejich věku. Také došlo na debatu ohledně obecně prospěšné společnosti Centrum pro seniory Zahrada a zajištění lékařské péče v tomto zařízení.


V polovině prosince pořádáme pro členy KD každoročně předvánoční posezení. Tentokrát pozvání přijali a mile nás překvapili svou účastí opět zvolený starosta města Bystřice pod Hostýnem Zdeněk Pánek, nově zvolený místostarosta Jiří Ott a Ing. Vendula Perůtková, vedoucí městského odboru vnějších vztahů a kultury. Po vzájemném přivítání a přání všeho nejlepšího do nového roku 2015 nám naši milí hosté předali kalendář s názvem Podhostýnský mikroregion žije. Poté přišla na řadu beseda o dění v našem městě. Odpoledne strávené ve společnosti známých a milých hostů si všichni pochvalovali a již se těší na příští setkání v roce 2015.


Máme také členy a členky, kteří se již nemohou pro nemoc našich akcí zúčastnit. S těmi jsme v kontaktu a informujeme je o dění v našem klubu a městě. Devadesátiletým členům vždy posíláme srdečné blahopřání prostřednictvím Zpravodaje města Bystřice pod Hostýnem.


Nejsme uzavřená společnost, ale klub, kam se může přihlásit kterýkoliv z 2 700 důchodců v Bystřici pod Hostýnem, každý, kdo má zájem o aktivní využití svého volného času.

Správa Klubu důchodců v Bystřici pod Hostýnem



Design By Macik