Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Tříkráloví koledníci se deště nelekli

Tříkrálová koleda má v naší zemi staletou tradici. Chudé děti 6. ledna převlečené za Tři krále s papírovými korunami, v dlouhých bílých košilích a jeden z nich se začerněnou tváří, chodily dům od domu, zpívaly koledy a na dveře či rám okna psaly svěcenou křídou C + M + B a rok. Za svou koledu a přání štěstí, zdraví a dlouhých let dostávaly od hospodářů něco dobrého a občas i pár grejcarů na přilepšenou. Starobylý a velmi pěkný zvyk chození na Tři krále přetrval dodnes a Charita Česká republika dala tříkrálovému koledovaní nový rozměr a smysl.

I Oblastní charita Bystřice pod Hostýnem vyslala 62 ochotných skupinek koledníků, které v okolních vesnicích již 2. ledna vyšly do ulic, aby předávaly lidem tu radostnou zvěst o narození našeho Spasitele. V Bystřici pod Hostýnem zahájilo Tříkrálovou sbírku požehnání koledníků 9. ledna 2015 v kostele sv. Jiljí.  P. Stanislav Jordán přítomné povzbudil, poděkoval jim a vyslal je k lidem ochotným pomáhat. Vedoucí skupinek se třemi koledníky jsme pak potkávali v ulicích celý víkend.

Vzhledem k tomu, že je to dobrovolnická akce, je neuvěřitelné, že ani nepřízeň počasí koledníky neodradila. Možná si kladete otázku, co z toho mají?  Zeptala jsem se proto i samotných koledujících a jedna z odpovědí mluví za všechny: „I když je koledování náročné kvůli zimě a často dlouhému chození, dětem je vždy líto, když stojíme před posledním příbytkem. Jsem ráda, že poznávají, že radost rozdáváním roste. Dává to našim dětem šanci pomáhat a zažívat radost z radosti druhých.“

Velký obdiv patří i dětem ze sdružení StonoŠka (za jejich organizaci děkujeme Dagmar Božovské a  Aleně Apolenářové) a taky skupince kolednic z Domova Javorník ve Chvalčově s jejich vedoucí Karlou Studenou.

Celkem bylo ve městě a obcích v působnosti Oblastní charity Bystřice pod Hostýnem vybráno 327.145 Kč. Z toho v Bystřici pod Hostýnem 108 099 Kč,  ve Chvalčově 32 726 Kč,  v Rychlově  20.003 Kč,  v Loukově 19 131 Kč,  v Podhradní Lhotě 15 039 Kč,  na Rusavě 15 000 Kč, ve Slavkově pod Hostýnem 14 998 Kč, v Osíčku 12 450 Kč,  v Komárnu 11 717 Kč, ve Vítonicích 11 174 Kč,  v Brusném 11 044 Kč,  v Chomýži 10 107 Kč, v Hlinsku pod Hostýnem  9 247 Kč,  v Libosvárech 8 698 Kč, v Rajnochovicích 7 324 Kč,  v Bílavsku 5 548 Kč, v Blazicích 5243 Kč,  v Mrlínku 5 098 Kč,  v Sovadině 4 499 Kč.  

Část výtěžku sbírky zůstane na kontě Charity Česká republika a využije se aktuálně na pomoc v zahraničí a na významné charitní projekty v rámci diecézních charit. Zbylá část výtěžku se vrátí do Oblastní charity Bystřice pod Hostýnem a bude použita na přímou pomoc sociálně slabým lidem v našem regionu a na další rozvoj služeb oblastní charity.
Všem občanům děkujeme, že přispěli do této sbírky svým dílem, ať už to bylo penězi, laskavým přijetím koledníků, pohoštěním, zájmem o akci nebo jen milým úsměvem. Je to znak toho, že lidí s dobrým srdcem a ochotou pomáhat se u nás najde ještě stále dost.
Srdečně také děkujeme všem, kdo se jakkoliv podíleli na úspěšné realizaci sbírky, koledníkům, dětem i dospělým, starostům a úředníkům města a obcí, bez nichž by dobročinná akce takového rozsahu byla neuskutečnitelná.
A na závěr slovo prezidenta Charity ČR, otce biskupa Pavla Posáda: „Vždy bude někdo, kdo bude potřebovat pomoc. Rok od roku nejen stoupá štědrost dárců, ale bohužel rozšiřuje se i počet lidi v nouzi, takže působení charity bude stále potřeba“.
Děkujeme, že i díky VÁM pomůžeme všem, kteří  jsou na naši pomoc odkázaní. Nikdy nevíme, kdy tu pomoc budeme potřebovat právě my.
                     
                                                                                                           

Mgr. Helena Janovská, koordinátorka Tříkrálové sbírky



Design By Macik