Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Bystřické dřevosochání 2016

Od 12. do 16. září 2016 se již počtvrté před Domovem mládeže Střední školy nábytkářské a obchodní na Mlýnské ulici rozezní zvuk motorových pil doplněný pravidelnými příklepy dlát a všechny kolemjdoucí vtáhne omamná atmosféra řezbování.


V letošním roce chceme vyzdvihnout řezbami v plenéru a reliéfní řezbou místo, v němž žijeme, upozornit na dovednosti, které žáci SŠNO mají, poukázat na důležitost technického vzdělávání. Sympozium je určeno i pro studenty vysokých škol a děti ze základních a mateřských škol. Každý si při této akci může najít to své. Pro děti ze ZŠ a MŠ máme speciální metodický program, jehož prostřednictvím jim chceme vštípit lásku ke dřevu, ukázat jim možné techniky a výtvarné zpracování, naučit je ctít řemeslnost jako entitu.


Akce je konglomerátem několika linií výuky a pojetí, protože letos poprvé budou do tvorby zapojeni i studenti designu z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Řezbování spojuje lidi a odbourává bariéry. Lidé touží v dnešní přetechnizované době po pohlazení na duši – třeba prostřednictvím staré dobré ruční práce, sledovat genezi vzniku řezeb, žasnout, jak pod rukama vzniká něco smysluplného… Chceme na sebe upozornit kreativitou a něčím skutečným v době, kdy je všechno vágní, prázdné, marketingové.


Na akci přijede i slovenská partnerská střední škola ze Spišské Nové Vsi, která v termínu od 4. do 17. září 2016 bude praktikovat na SŠNO stáž Erasmus +. Již tradičně přijedou i zástupci dalších stejně zaměřených středních škol. Účast potvrdili také přední řezbáři, kteří se věnují řezbě profesionálně a bývají vidět na prestižních akcích. Jejich jméno je pro sympozium pečetí kvality.


Na sympoziu rádi uvítáme i všechny občany města a okolí, všechny lidi dobré vůle a všechny milovníky řemesla. Vážíme si našich fanoušků a bývalých absolventů SŠNO Bystřice pod Hostýnem. Ti tvoří specifickou skupinu. Platí totiž pravidlo, že pokud byl někdo přijat do Cechu truhlářského, jedná se o spojení na celý život. Pamatuji si na trefný výrok mistra odborného výcviku Františka Juráska, když se chystalo úplně první sympozium.: „…Stává se mi, že potkám studenta, který se na dřevo jen podívá, a už ví, že se v něm něco schovává. Jenom to z něj ještě neumí dostat. A my ho to tady naučíme.“


Hotové výrobky budou prezentovány na vernisáži před domovem mládeže dne 16. 9. 2016 od 15.30 hodin.

BcA. Jaroslav Pijáček, Střední škola nábytkářská a obchodní Bystřice pod Hostýnem



Design By Macik