Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Animační dílna udělala tečku za galerií Výloha

V sobotu 13. srpna se ve vnitřních prostorách pouliční galerie Výloha uskutečnil putovní minifestival animace Kartoon, který zájemcům představil soudobé animované filmy. Nabídl jim také možnost rozpohybovat vlastní nebo v galerii nalezený předmět a vytvořit tak jejich první animovaný film. Festival byl zároveň poslední akcí, která ve Výloze proběhla – dům se bude od konce srpna rekonstruovat a provoz galerie na tomto místě by nebyl bezpečný.


Minifestival pořádal místní Okrašlovací a zábavní spolek ve spolupráci se Základní uměleckou školou v Bystřici pod Hostýnem. Odhadem dvacet pět diváků mělo možnost zhlédnout pásmo čtyř animovaných filmů režisérů mladé generace. Každý film pracoval s odlišným výtvarným stylem a poetikou vyprávění. Pozpátku, beze slov a pouze v konturách (výtvarných i vyprávěcích) prezentovaná černohumorná anekdota Happy End byla vybrána na festival v Cannes a slaví úspěchy i na jiných světových festivalech animace. Pérák si pohrával s estetikou amerických hrdinských komiksů, obsahově ale těžil z městské legendy o pražském odbojáři s pružinami na nohou bojujícím proti nacistickému útlaku. Film-obraz nazvaný V zahradě nechtěl vyprávět příběh, ale vyvolat pocit z místa pomocí montáže animace a výrazné zvukové stopy. Anatomie pavouka zahrnovala patrně největší množství animačních postupů – vyobrazovala existenci Ing. Pavouka nejdříve skrze obraz světa, ve kterém žije, a později skrze obraz jeho světa vnitřního.


Režisér Anatomie pavouka Vojtěch Kiss doprovodil každý film úvodním slovem a postaral se také o vedení následujícího workshopu animace. Během vlastního animování vysvětlil zájemcům základní postupy a za odpoledne pak vzniklo šest krátkých animovaných sekvencí, které si můžete prohlédnout na YouTube po vyhledání kanálu krutón (nebo Rychloanimační dílna – Kartoon – Bystřice pod Hostýnem). Kromě jiných zaujala dílna žáky a pedagogy bystřické ZUŠky. Organizátoři putovního festivalu jim doporučili animační techniky i dostupné počítačové programy usnadňující animaci. Dílna tak může časem zasáhnout mnohem více lidí, než jich bylo přítomno.


Touto akcí se zároveň uzavírá činnost galerie Výloha v budově na Dolní ulici. Během dvou let jsme s minimálními finančními prostředky uspořádali desítku výstav, na kterých jsme kolemjdoucím představili jak mladé české výtvarníky s mezinárodním ohlasem (Lukáš Houdek, Vendula Chalánková, Lena Jakubčáková), tak místní talenty (Lenka Bulisová, Jana Dúbravčíková), snažili jsme se, aby výtvarné umění prezentovalo podstatná témata současné společnosti (Herna, Hlasy ohrožených dětí) nebo úžeji Bystřice (Herna, Cesta na Sv. Hostýn). Více informací o výstavách najdete na  www.ozs.cz.


Výloha tedy končí, nicméně myšlenka veřejné galerie nás neopouští. Pokud byste nám chtěli pomoci s nalezením nového prostoru (ne nutně výkladní skříně) nebo přípravou programu nové galerie (nebo jiných akcí), napište nám na info@ozs.cz.
OZS



Design By Macik