Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



I letos se rozhořel

Portášův oheň na Klapinově se stal už tradicí. Letos byl zapálen 6. srpna. Dvoumetrový dřevěný portáš Pepy Biječka, socha, která na Klapinově stojí už tři roky, naštěstí zařídil na sobotu pěkné počasí. Při pátečním mohutném dešti a bouřce už to totiž vypadalo, že je vše ohroženo.
V sobotu odpoledne se začali na Klapinově scházet portáši z rusavského desátnictva, ale i další návštěvníci, náhodní turisté a kolaři. Hráli a zpívali ogaři z Hořanska a z Neubuzu, Petr Soják spustil na valašské gajdy. V klasickém skotském kroji přišel Petr Neumann. Nezklamali ani Vojta Žídek s koněm Sudanem a Lucka Mikešková s koněm Sanina z Rychlova. Ochotně povozili všechny zájemce. K večeru kaprál Juráš Potočků zapálil Portášův oheň a při povídání, písničkách, kytaře a banju jsme seděli u ohně dlouho do noci. Někteří tu i přespali a po nedělní snídani a úklidu se vydali domů.
Hlavně díky Jurovi Urubovi, hlavnímu tahounovi celé akce, byl Portášův oheň i letos příjemným a neobvyklým zážitkem pro dospělé i děti.
Vlastimil Stuška



Design By Macik