Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Mámivé Valašské škádlení v Rajnochovicích

Valašské škádlení, jehož první ročník se letos s velkým úspěchem konal, se nejspíš stane důstojným nástupcem Valašského mámení blahé paměti. Jak ale říká hlavní pořadatelka nové výstavy Mgr. Marie Válková, předsedkyně občanského sdružení Život na venkově, převzít zavedenou uměleckou výstavu byl velmi těžký úkol. Bylo nutné pojmout ji trochu jinak, ale ponechat jí původní duši. 


„Teprve v květnu letošního roku jsme byli požádáni jako obecně-prospěšná organizace, abychom převzali rajnochovickou letní výstavu. Měli jsme velmi málo času, akce byla náročná a chtělo to rychlý a dobrý nápad, jak to celé pojmout. Přesto jsme ten úkol na sebe vzali,“ říká Marie Válková. Nejdříve bylo třeba dohodnout podmínky a podporu obcí Podhradní Lhota, Rajnochovice a základní školy v Rajnochovicích. Pak mohla příprava akce začít. „Oslovovali jsme známé i neznámé umělce z různých oborů – např. malíře, sochaře, řezbáře. Jednalo se o I. ročník, nikdo nevěděl co čekat, proto nám udělalo radost, že pozvání přijali i takové osobnosti, jako je umělecký řezbář Zdeněk Matyáš nebo kamenosochař Jan Sobek. Umělecký ráz výstavě dodaly i malby Antonína Milise nebo fotografie Markéty Olejníkové. Výstavu doplnili svými díly další řezbáři, kováři, objevilo se drátenictví, pedig, výroba šperků nebo pro děti určitě zajímavá dílnička na výrobu dřevěných hraček manželů Vajďákových,“ popisuje přípravy Marie Válková. 


Umělecko-řemeslná výstava s názvem Valašské škádlení se konala před rajnochovickou školou ve dnech 26.–27. července u příležitosti Anenské pouti. Různorodost, pestrost a nové podání výstavy si návštěvníci, jichž se nakonec sešlo skoro tisíc, pochvalovali. Líbil se i doprovodný program v podání cimbálové muziky Polajka a místního dětského folklórního souboru Javorníček. Příjemnou atmosféru navíc podpořilo pěkné počasí. Členové občanského sdružení Život na venkově se po celou dobu výstavy starali o občerstvení pro vystavující i návštěvníky, k voňavým grilovaným specialitám nechybělo dobře vychlazené pivo ani koláče.


„V průběhu výstavy se objevili i další umělci a projevili zájem vystavit u nás svou tvorbu v příštím roce,“ říká Marie Válková. „Za úspěch I. ročníku výstavy, kde se nakonec sešlo 13 vystavovatelů, je nutné poděkovat především členům občanského sdružení Život na venkově a obcím Rajnochovice a Podhradní Lhota. Dnes je skoro jisté, že se bude konat i příští rok. Vše ale závisí na výsledku podzimních voleb, dohodnutých podmínkách a podpoře obcí a sponzorů. Všichni pevně věříme v pokračování výstavy a shodujeme se, že tradice, kultura a umění by mezi pouťovými atrakcemi chyběly.“
Občanské sdružení Život na venkově je skupina lidí, která více než 15 let spolupracuje na obecně-prospěšných aktivitách a zapojuje se do společenského dění zejména v obcích Podhradní Lhota a Rajnochovice. Vzhledem k velmi dobrým vztahům a vynikající spolupráci se v roce 2012 stali občanským sdružením. Mezi jejich hlavní aktivity patří pořádání dětských karnevalů, sportovních a dětských dnů a druhým rokem ve spolupráci se ZŠ Rajnochovice vedení dětského folklórního souboru Javorníček.
-red-



Design By Macik