Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Prázdninové putování

Během prázdnin se většina z nás vydá na dovolenou nebo alespoň na výlet. A tak jsme ani my v denním stacionáři pro seniory na Chvalčově nezaháleli a podnikli jsme jich hned několik.


Naším prvním cílem byly Rajnochovice, kde nás v Poutním chrámu Narození Panny Marie a sv. Anny přivítal P. Jiří Pospíšil, místní farář. Po hezkém přivítání nám nejdříve představil patronku kostela sv. Annu. Po krátké pobožnosti se zpěvem a litaniích jsme byli seznámeni s historií zdejšího kostela i obce. Zajímavě a poutavě nám o tom vyprávěla paní Dobšová z Komárna. Například jsme se dozvěděli, že obec se po svém založení zprvu jmenovala Zálhotí, avšak po roce 1730 se vžil název Rajnochovice. Název je odvozen od příjmení Rajnoch, protože většinu obyvatel obce tvořil rod bači Mikuláše Rajnocha. Obohaceni novými informacemi jsme se vydali na „minipouť“ ke studánce za kostelem, ke které vede kopec. S  plnou chutí a silou jsme se rozhodli dojít až k cíli, kde na nás čekalo osvěžení ze studánky. Zde jsme měli možnost si sdělit první dojmy a nabrat síly na cestu zpět k autům. Příjemným završením výletu bylo zastavení na kafíčko v místní restauraci Ve Dvoře. Prožili jsme krásný slunečný den naplněný novými zážitky i vzpomínkami. Jedna z klientek nám ukázala místo, kde kdysi stával její rodný dům, a podělila se s námi o vzpomínky, jak se zde žilo v minulosti.


O tom, že ty nejlepší nápady přicházejí samy, nahodile, jsme se přesvědčili v pátek 15. srpna, kdy  během ranního setkání padla zmínka o kostele na Sv. Hostýně krásně vyzdobeném ku příležitosti svátku Panny Marie. Všichni s nadšením poslouchali, jaké krásné květy zdobí zdejší baziliku. Ale co si budeme říkat, vidět to na vlastní oči, je mnohem lepší. Den nanebevzetí Panny Marie je hlavním svátkem našeho poutního místa. A pokud máme jen malou možnost – nemůžeme chybět při oslavách. A tak jsme neváhali, po okamžitém rozhodnutí nastoupili do aut, zastavili se na místním úřadě pro povolenky a doprovázeni sluníčkem vykukujícím zpoza mraku jsme vyjeli na kopec. Na každé pouti je vždy přítomno mnoho lidí, ale díky dobré organizaci členů Matice svatohostýnské jsme měli možnost dojet s invalidními vozíky k první řadě. Slavnostní mši svatou celebrovanou Mons. Josefem Nuzíkem a prokládanou vystoupením krojovaných dětí z Ostrožské Nové Vsi jsme si opravdu vychutnali. Slovy nelze vyjádřit naše pocity. Díky ohleduplnosti poutníků proběhla i naše zpáteční cesta přeplněným kostelem bez problémů a páteční oběd po návratu byl už jen sladkou tečkou.


Náš poslední srpnový výlet vznikl také náhodou, a to zcela nečekaně při čtení plakátu na Letní Florii v Kroměříži. Jedna z pečovatelek navrhla: ,,Pojeďme na výlet!“ A o dva týdny později jsme jeli. Hned ráno nás potrápilo studené a deštivé počasí. Ale my jako zkušení cestovatelé jsme se nenechali odradit a s plnou parádou jsme vyrazili směr Kroměříž. Tentokrát nás bylo tolik, že nám naše auta nestačila a museli jsme si na přepravu objednat mikrobus, který nás pak dopravil téměř před vchod výstaviště.


Počasí se umoudřilo a my už jen postupně sundávali vrstvy oblečení, které jsme ráno pracně oblékali. Rozděleni do skupinek jsme se vydali vstříc stánkům s květinami, domácími potřebami a také občerstvením. Nejvyhledávanějším stánkem byl ten se škvarkovými tyčinkami, které si mnozí z nás dovezli i domů (pokud je po cestě nesnědli). Vedle stánků jsme měli možnost si prohlédnout králíky, husy, holuby, kohouty, ale i slaměného koně se zapřaženou bryčkou nebo slaměného vola s povozem. A když už nás pobolívaly nohy, byl jasný čas k odpočinku na všude přítomných lavičkách. Po načerpání sil jsme si prohlédli výstavu sukulentů, ze které jsme vstoupili do Kouzelné říše květin. V pavilónu nás čekalo překrásné květinové aranžmá, v kombinaci se zrcadly a obřími motýly. Okouzleni množstvím květů a jejich vůní jsme se vydali k východu, kde jsme si na památku udělali společné foto. Unaveni, ale spokojeni jsme nastoupili do mikrobusu a vyrazili zpátky na Chvalčov k pozdnímu obědu.


Našemu prázdninovému putování je konec, plni zážitků máme na co vzpomínat a už se začínáme poohlížet po dalších zajímavých místech, která na nás čekají. Tímto všechny srdečně zveme na již druhé ,,Virtuální putování“, tentokrát za sv. Václavem do Staré Boleslavi. O své zážitky se s námi slovem i obrazem podělí paní Karla Studená. Tak 2. 10. 2014 v 10.00 hod. ve stacionáři pro seniory na Chvalčově!
Za všechny ze stacionáře Ludmila Kupková



Design By Macik