Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Hostýnské chodníčky ve tvaru osmičky

Pojď do toho a překonej Hostýnské vrchy! Tímto sloganem se řídili účastníci neobvyklého závodu Hostýnská osma. Turisticko-běžecký závod jednotlivců a dvojic přes hostýnské kopce se konal již potřetí.


Závod startoval v Rajnochovicích u obecního úřadu v osm hodin ráno. Slavobrána, reklamní poutače, monitoring jako při Závodu míru, tak vypadal start a cíl. Za kulturním domem vyrostlo stanové městečko, na pódiu hrály rockové kapely. Skvělá kulisa pro dobíhající závodníky, kterým vždy fandí celé Hostýnské vrchy.


 „Limit na zdolání cca 62 km s převýšením 2.500 metrů je 18 hodin. Závod je určen pro jednotlivce a pro dvoučlenné týmy. Kapacita je stanovena na 550 závodníků,“ informoval hlavní pořadatel Lukáš Tomčík. S myšlenkou propagovat krásu hostýnské krajiny vybudoval kvalitní amatérskou soutěž, s perfektní spoluprací dobrovolníků a zúčastněných obcí. Závodníci uvítali speciální občerstvovačky jako pivo na Tesáku nebo chleba se škvarky na Ráztoce.


Trať připomínající osmičku se středem na Tesáku je pro mnohé fyzicky zdatné jedince výzvou. „V posledních letech jsou lidé po těchto akcích jako diví, a ještě za to platí,“ komentoval poptávku po uvolněné registraci pořadatel Michal Pilař.
Na soutěž si z dovolené v Jeseníkách odskočila rodina Štrynclova z Liberce. „Včera jel manžel Valachymena, dnes běží tady, já jdu s dětmi dětskou trasu,“ prozradila maminka Hana. Osmácký dětský pochod na 12 km byl letošní vydařenou novinkou. Rodiny vystoupaly zkrácenou trasou na Javorník. „Tatínek nám jen vzkázal, abychom byli v cíli dříve, než on uběhne těch 60 km,“ zasmála se Alena Maťová před startovním výstřelem.


Výsledky a atmosféru komentoval v závěru závodu Michal Pilař: „V cíli už přes hodinu máme Karla Axmanna – čas 6:59:52, druhý doběhl Stanislav Najvert, který srdnatě bojoval s Karlem o první místo, když na Kelčském Javorníku ztrácel 10 sekund. Nakonec dokončil trať v čase 7:05:06. Třetí doběhl Petr Jiří v čase 7:12:26. Jsou to machři!“
Eva Mikešková



Design By Macik