Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Jeden krásný školní den aneb Náš výlet do Prahy

Jeden krásný školní den aneb Náš výlet do Prahy

Již ve staré Číně věděli, že jedenkrát vidět znamená více než desetkrát slyšet. Proto se ve škole často zaměřujeme na praktické poznávání. Nezastupitelnou formou výuky jsou vycházky a exkurze.  Díky akci naší školy – Módní přehlídce Lenky Koláčkové, podpoře města a pana starosty Zdeňka Pánka a také z finančního přispění místních sponzorů se naše děti mohly podívat do Prahy. Hlavnímu městu, jeho dějinám a osobnostem ostatně náleží ve výuce společenskovědních předmětů zvláštní postavení. Exkurze do Prahy začínala daleko dříve než samotným vstupem do ulic hlavního města, ve výuce učitelé s dětmi probírali základní údaje o Praze a pak samotná exkurze umožnila využít poznatků v praxi.


V době nejkrásnější, na jaře, jsme zavítali do velkoměsta, které patří mezi nejoblíbenější města světa. Proto jsme viděli ulice plné cizinců, kteří stejně jako my obdivovali historické stavby a procházeli se po Karlově mostě. Navštívili jsme Hradčany, zrcadlové bludiště a rozhlednu na Petříně, která nám všem poskytla překrásný výhled na celou Prahu. Zážitkem bylo také vidět korunovační klenoty, Vladislavský sál s nádhernou žebrovou krouženou klenbou nebo gotickou katedrálu svatého Víta a v ní pozůstatky našich slavných předků. Prohlídka Zlaté uličky, kterou kdysi obývali hradní střelci a později drobní řemeslníci, se zdála všem unikátní. Cestu nám lemovaly výstavné městské domy s gotickými, renesančními, barokními i rokokovými fasádami. Královská cesta byla nádherná, se zajímavou zastávkou na Loretánském náměstí. Své putování historickou Prahou jsme uzavřeli u Staroměstské radnice a prohlédli si vzácný pozdně gotický orloj mistra Hanuše. Pověst o něm už děti znaly z projektu Bijásek a filmu Kozí příběh.


Silným zážitkem pro všechny bylo cestování dopravními prostředky, které tady u nás nemáme, tramvají, metrem, lanovou dráhou na Petřín. Sjíždět schody do podzemí metra a vidět velké množství lidí, kteří se takto přepravují, to zažili někteří poprvé.


V centru Nového města na Václavském náměstí u historického pomníku sv. Václava naše cesta začala a také končila. Moc se nám nechtělo, ale brzy jsme odsud museli vyrazit na hlavní vlakové nádraží. Rychlá expresní přeprava do Přerova se nám všem líbila i pak autobusem do Bystřice pod Hostýnem.


Naše krásné zážitky si určitě uchováme na dlouhou dobu a budeme se těšit na další výlety se školou. Za ně děkujeme všem, kteří nás podpořili a celá léta podporují. Dík patří také všem učitelům a vychovatelům naší školy, kteří se dětem věnují s maximálním úsilím.  

Mgr. Dagmar Míčková a děti ZŠ praktické a ZŠ speciální Pod Dubíčkem



Design By Macik