Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Hostýn bez vrtule

Většina Bystřičanů jistě zaregistrovala, že místo větrné elektrárny několik měsíců čněl nad Svatým Hostýnem jen tubus bez strojovny a bez lopatek. Důvod byl prostý, elektrárna procházela generální opravou. Tu si vynutila závada na otoči větrné elektrárny – ozubeném kole o průměru 160 cm, na kterém se celé zařízení elektrárny otáčí proti větru. Letos v únoru přišly tak silné poryvy větru, vichřice, že to část ozubení nevydržela a vylomila se.


Nové ozubené kolo od firmy VESTAS by stálo neuvěřitelných 21.000 euro. Proto jsme díky spolupráci s firmou Wikov z Hronova přistoupili k opravě původního ozubeného kola. Odstraněno bylo staré ozubení a vyrobena obruč, která byla na původní otoč za tepla nalisována a zajištěna kolíky a šrouby. Poté bylo z ještě kvalitnějšího materiálu vyfrézováno nové ozubení. Firma rovněž prověřila převodovku a ta kupodivu nejevila známky opotřebení. Ozubení a ložiska naopak byly ve špatném stavu na generátoru, a proto musel projít celkovou opravou. Celé zařízení ve Wikovu znovu smontovali, bylo odvezeno na Svatý Hostýn a 14. srpna namontováno na tubus.


Celkové náklady na opravu nejsou ještě přesně vyčísleny, odhadem dosáhly kolem půl milionu korun, což je asi půlroční výnos, který elektrárna svojí výrobou přináší. Elektrárnu bychom chtěli ještě 10 až 15 let provozovat a pak s největší pravděpodobností ze Svatého Hostýna zmizí bez náhrady, protože již bude technicky zastaralá. Také se nepodařilo dojednat setrvání elektrárny v územním plánu. Za současných podmínek by se ani nevyplatilo stavět na Hostýně novou větrnou elektrárnu.

Petr Janek



Design By Macik