Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Socha na Klapinově

Dvoumetrová socha portáše, dílo dřevořezbáře Josefa Biječka z Bystřice pod Hostýnem, stojí od 19. července 2014 na Klapinově. Slavnostně ji odhalili členové Valašského sboru portášského i početní hosté.


„Přijeli nám zahrát heligonkáři Kocfelda a Sedlář z Brusného, Petr Sovják z Neubuzu nám předvedl hru na moravské gajdy, které se už dnes tak často nevidí,“ popsal atmosféru celé akce Vlastimil Stuška. „Potom nás všechny přivítal Juráš Potočků, kaprál, a doktor Drápala z Rožnova pod Radhoštěm nám vyprávěl o historii portášů na Rusavě. Přišel i Honza Krišica z Hranic v uniformě gardového myslivce, francouzského napoleonského vojáka, a Franta Sklenář, zakládající člen portášského sboru. Přijeli trampové z Frýdku-Místku a Hukvald, Lucka a Vojta z Rychlova povozili děti na koních. K večeru kaprál zapálil portášský oheň při písničce Valašská krajina malovaná, setkáváme sa tady s portášema, buďte tu všeci ve zdraví a Juráš hore hoj vás pozdraví! Seděli jsme u ohně dlouho do noci při portášských a trampských písničkách s kytarou a foukací harmonikou a při veselém vyprávění.
Čtrnáctidenní přípravy nebyly marné, i to počasí nám vyšlo. Díky hlavně Jurovi Urubovému za krásné setkání a příjemný zážitek,“ říká na závěr Vlastimil Stuška.
-red-

Už kerýsi rok chodíja po hostynských horách portáši. Šak už je dosť tych, co sa s nima potkali a poslechli si vyprávjaní o tem, co sú zač a proč tu tak chodíja. Nedávno sa dokonca postarali o zvýšení počtu trvale usazených v katastru rusavském. Ono to trvale néni až tak na 100 %, záleží na všech nás, co máme rádi našu historiju a takéj našu přírodu.


Sochu portáša rusavské desátnictvo vztyčilo a odhalilo za pomoci dr. Daniela Drápaly, Josefa Biječka a starosty obce Bohumila Škarpicha. Socha je v životní velikosti Jirky Stanovského a stojí na kameni, co sa skúlal kdesi z Brunclíka. Pan doktor Drápala je historik, a proto mohl a takej povykládal o portášoch a historii portášské stanice na Rusavě. Pepa Biječek je enem (moooc) šikovný řezbař. Ti, co chodíja do katolického kostela, znajú jeho betlém, ti, co nechodíja, ho možú znať z velkého množství jeho výtvoru po okolí. Tož ten sa enem představil a řekl nám všeckým, co ho přivédlo k myšlence postaviť v hostýnských horách takového fešáka. No a pan starosta, ten teho moc neřekl, ale takej díky němu a rusavskej obci tam ten Portáš stojí. Všecí, co sme tam byli při tem odhalování, dúfame, že tam ten nový trvale usazený bude stáť až do skonání a že ho neukrade žádný sběratel do svojí sbírky zlodějin. Všecí dúfame, že ten, kdo na tu sochu šáhne s úmyslem ju ukrasť, do roka oprašiví, oslepne či zéjde ze světa inú strašlivú nemocú. No a takej dúfame, že ti, co sa s ním chcú fotiť (protože je fakt fešák), ho z teho kameňa neodlomíja.
A ešče chcu poprosiť, moc a moc vás všecky, co chodíte okolo a co sa vám

 tak faň sedí a svačí na tych obyčejných lavečkách, vemte si svůj bor... dom. Když dokážete donesť tu plnú petku či plechovku s rybičkama lebo ty oplatky až na kopec, vemte si obaly a všecky zbytky zas s sebú dom. Lebo ona ta příroda je proto tak krásná, že je čistá, a čistá bude enem bez vašich odpadku. My tady na horách nemáme technicke služby, keré to po vás uklidíja. Sú takoví nadšenci jako M. Erlich či V. Stužka, keří seberú vaše sklénky a papírky, ale ti nemožú byť všady. Tak vás prosím, vemte si to dom. Děkuju všeckym, co moju prosbu vyslyšíja.

 

Za Rusavské desátnictvo kaprál Jura Potočku



Design By Macik