Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Den architektury II. – Stopa TONu

První Den architektury, který pro město loni uspořádal místní Okrašlovací a zábavní spolek ve spolupráci s pražským občanským sdružením Kruh, byl věnován funkcionalistickým stavbám v Bystřici pod Hostýnem. Také letos se zájemci budou moci podívat jinýma očima na místa, která jindy pravděpodobně jen míjejí. Prohloubit povědomí o architektonických hodnotách města a skrze existující stavby v lidech probudit zájem o budoucí podobu veřejného prostoru – tak by se dala shrnout hlavní myšlenka celorepublikového (a od loňska vlastně mezinárodního) festivalu Den architektury.


Po roce jsme opět oslovili několik architektů se vztahem k Bystřici a shodli jsme se na další významné, i když dnes možná méně patrné architektonické stopě. Letošní procházka se uskuteční 4. října od 9.30, sraz bude u dolní vrátnice TONu, poblíž autobusového nádraží. Zaměříme se na urbanistický rozvoj města po založení Thonetovy továrny na ohýbaný nábytek v roce 1861. Vedle jednotlivých domů a urbanistických celků souvisejících s rozvojem továrny ovšem upozorníme i na současné úspěchy TONu. Židli 002, kterou pro TON navrhl, představí designér Jaroslav Juřica, který v Bystřici studoval na místním nábytkářském učilišti.

V případě zájmu bude na tematickou procházku navazovat workshop s architekty zaměřený na možná vylepšení veřejných prostranství města. Podněty ale musíte přinést sami – dívejte se kolem sebe a do 24. 9. 2014 nám na e-mail info@ozs.cz posílejte návrhy na veřejná prostranství ve městě, která by mohla podle vašeho názoru vypadat a sloužit lépe, případně zůstávají zbytečně nevyužitá. Vedle určení prostranství také krátce popište, proč místo vidíte jako problematické. Workshop pak bude pojat jako otevřená debata nad možnostmi řešení.

Těšíme se na vaši účast.
Okrašlovací a zábavní spolek Bystřice pod Hostýnem



Design By Macik