Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Knižní novinky v městské knihovně

Začátek měsíce září je pro většinu z nás od dětství spojen se začátkem školního roku. Když se pak staneme rodiči, prožijeme si to opět s našimi ratolestmi, jen z jiného úhlu pohledu. Co však znamená září z pohledu lidových zvyků a tradic? Kde se vzalo jméno tohoto měsíce?
Někteří říkají, že je to proto, že v září sice Slunce ještě pořád září, ale už příliš nehřeje. Další verze je pravděpodobnější a souvisí se zvířaty – v tomto období začínají jelení říje a z prvních slabik slovního spojení „začátek říje“ prý vznikl taky název tohoto měsíce. Září bývalo v lidovém roce velmi radostným měsícem. Práce na poli skončily, nastal čas odpočinku a v teplejších oblastech si lidé užívali radostí vinobraní. Do zimy je ještě daleko, přesto ji však lidé už zkoušeli předpovídat pomocí pranostik. Pokud bylo v září pořád ještě bouřkové počasí, věštilo to dlouhou a tuhou zimu: „Bouřky v září – na jaře mnoho sněhu.“ nebo „Ozve-li se v září hrom, bude v zimě zavát každý strom.“ Pověry zas říkají, že září je šťastným měsícem pro uzavírání manželství, a říká se, že: „Když se v září vdáš, bohatství a štěstí zaručeno máš.“
My bychom vás rádi pozvali v tomto měsíci do knihovny. Možná, že vás zaujme některá z nových knih.

Beletrie
Beran, V.: Myslivcovy vzpomínky. Na setkání s přírodou, zvěří, ale i kamarády myslivci.
Byrd, S.: Na život a na smrt. Román z období tudorovské Anglie. Příběh Anny Boleynové zachycuje blyštivý dvorský život, velikou lásku a zoufalý pád opuštěné královny.
Nesbo, J.: Červenka. Detektivní román zachycuje průběh pátrání norské bezpečnostní služby po totožnosti muže připravujícího na jaře roku 2000 atentát na korunního prince.
Šárková, D.: Tři plus jedna – to jsou čtyři ženy po čtyřicítce, které se snaží uplatnit na poli pracovním, být matkami svým dospívajícím dětem a zároveň stále tápou v oblasti mezilidských vztahů.
Wesley, M.: Heřmánkový palouk. Osudy pětice mladých lidí, jejich rodin, přátel i sousedů ve válkou rozvrácené Anglii.

Naučná literatura
Bourgeault, C.: Tajemství Marie Magdalény. Mistrovské dílo duchovní literatury a zdaleka nejmoudřejší a nejhlubší kniha, jaká kdy byla o Máří Magdaleně napsána.
Hrůza, J.: Svět měst. Kniha podává syntetický výklad o vývoji měst, od velkých starověkých civilizací až do současnosti. V popředí autorovy pozornosti je historie měst na území České republiky v kontextu střední Evropy.
Nedělníková, E.: Šlechtický rod Loudonů. Katalog ke stejnojmenné výstavě zachycuje historii bystřické větve rodiny Loudonů.
Nielsen Sobotková, V.: Rizikové a antisociální chování v adolescenci. První česká monografie zaměřená na antisociální chování dospívajících, ale také na užívání návykových látek.
Patřičný, M.: Čítanka. Subjektivní rádce na cestu labyrintem literatury. Topíte se v nabídce knih? Vejdete do knihkupectví a nevíte, kam sáhnout? Tahle kniha je záchranný pás.
Valíček, P.: Rostliny pro zdravý život. Dozvíte se, které rostliny výrazně ovlivňují životně důležité funkce člověka, především imunitu, kardiovaskulární systém, působí antioxidačně apod.
Vokáč Čmolík, J.: Trhák aneb 21 kapitol o vašem mozku. Kniha nabízí postupy, jak programy v mozku přenastavit a vydat se tak na cestu nového utváření vlastního osudu.
Wilson, J.: Nacistická kněžna. Fakty nabitá biografie o kontroverzní osobnosti kněžny Stephanie von Hohenlohe barvitě popisuje prostředí předválečné evropské smetánky v Německu a Anglii.

Knihy pro děti
Bumbová, Z.: Cestujeme světadíly. Kniha je určena dětem od 6 let, které se učí číst. Aniž by to mělo vliv na děj knihy, je graficky upravena tak, že vždy delší část textu čte zkušený čtenář a kratší část textu začátečník.
Kratochvíl, M.: Prázdniny blbce číslo 13. Kniha plná spousty prázdninových zážitků, jako je objímání stromů, sádrování zdravé nohy, soutěž ve smíchu zvaná Žižlovský chechták a s dalších.
Pacovská, I.: Sedmý smysl. Otrocká krása. Další díl dobrodružné science fiction, ve které se tentokrát ocitne v ohrožení života nejen Hana, ale i mnoho dalších kolem ní.
Sales, L.: Tahle píseň ti změní život. Dívčí román o středoškolačce-mimoňovi, která netouží po ničem jiném, než aby ji její okolí vůbec vzalo na vědomí a aby měla aspoň jednu kamarádku.
Urban, J.: Deník malé blondýnky. Deník dvanáctileté Šárky, ze kterého se dozvíme nejen o její rodině, kamarádkách, ale hlavně o snech a přáních.

Další knižní novinky a fond knihovny najdete na adrese www.knihbph.cz .
Krásné léto Vám přejí Vaše knihovnice.
JaRo



Design By Macik