Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Valachy z Chorvatska vyplavila velká voda

Valašský soubor písní a tanců Rusava a Cimbálová muzika Bukovinka vyrazily na přelomu července a srpna za sluncem do Chorvatska. Místo pohlazení od slunečních paprsků tanečníky i muzikanty málem odnesla velká voda. Členové souboru vyjeli na návštěvu družebního souboru do městečka Brckovljani u Dugo Selo, zájezd ale poznamenaly bouřky, vichřice a průtrže mračen. Přesto se Bystřičané vrátili domů. Sice promočení, ale s úsměvem a jako vždy s krásnými zážitky.


Pětadvacátého července vyrazilo pětatřicet tanečníků a muzikantů z Bystřice pod Hostýnem (nebo blízkého okolí), aby na festivalu družebního souboru KUD August Cesarec z Brckovljani po letech znovu chorvatským přátelům připomněli krásu valašských tanců a písniček a vyřídili pozdravy z Bystřice pod Hostýnem.
Oproti jiným zahraničním výjezdům souboru však vyrazil tentokrát autobus naložen také něčím navíc – množstvím česky psaných knih, časopisů a také bystřických Zpravodajů. Českou literaturu poslali darem zástupci Bystřice pod Hostýnem v čele s místostarostkou Vladislavou Bělíkovou krajanskému spolku Česká beseda ze Záhřebské župy. Krabice nacpané českými slůvky si pak v Brckovljani převzali zástupci krajanského spolku a do Bystřice poslali zpět po Valaších upřímná (česká) slova díků.


Ačkoliv i samotné galapředstavení festivalu bylo poznamenáno vichřicí a bouřkou, Bystřičané si užili s chorvatskými přáteli pěkné chvíle u společného grilování nebo při prohlídce hlavního města, kterou pro ně hostitelé připravili. Nejzkušenější členové Rusavy tak mohli zavzpomínat na krásné zážitky z velkolepých festivalů, které v Zagrebu v minulosti absolvovali.
Z Brckovljani se pak soubor přesunul na severozápad Chorvatska. Nedaleko turistického letoviska Umagu chtěli tanečníci i muzikanti nachytat trochu bronzu, ovšem bouřící moře, časté přeháňky a závěrečná průtrž mračen, která některým souborákům dokonce vyplavila a pobořila stany, odolné Valachy nakonec přece jen vyhnaly k domovu o den dříve, než původně plánovali. Přesto ale stihli ukázat krásu valašského folkloru i zahraničním turistům. To když na parkovišti u autobusu trénovali tanečníci na další z letošních prázdninových vystoupení – velkolepé Chodské slavnosti v Domažlicích.
Členové souboru děkují za podporu všem svým příznivcům a městu Bystřice pod Hostýnem za poskytnutí prostředků z grantového fondu.

Alžběta Vejrostová



Design By Macik