Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Od září do zámku provizorním vstupem

Další etapou postupné revitalizace bystřického zámku bude oprava vstupního mostu, který vede přes příkop do věžové brány předzámčí a zprostředkovává hlavní vstup do objektu. Jedná se o zděnou historickou stavbu o délce 7,10 m a šířce 4,20 m, která je vyzděna převážně ze smíšeného zdiva a jejíž nosnou konstrukci tvoří tři pilíře nesoucí dvě valené klenby. Mostovku tvoří kamenná dlažba, parapetní zdi jsou vyzděny do výšky cca 1 m a ukončeny kamennými hlavami. V roce 2011 byl proveden inženýrsko-geologický průzkum základových konstrukcí vstupního mostu. Vyhodnotil tři kopané sondy provedené taktéž v loňském roce a posloužil jako podklad pro zpracování projektové dokumentace na opravu vstupního mostu.


Vstupní zámecký most, který vykazuje známky závažné statické poruchy, rekonstrukci nezbytně potřebuje. Ohradní zeď v těsné blízkosti mostu je založena na štěrkopískovém podloží, které může být zaplavováno při vyšší hladině vody v Bystřičce, a může tedy docházet k pohybům zdiva, což povede k narušení parapetů v místě napojení na ohradní zeď. Nevhodné založení vykazuje vykloněná ohradní zeď západně od vstupního mostu a její opěrné pilíře. Snížená únosnost zahliněného písčitého podloží zřejmě nedostačuje pro zachycení zvýšeného hranového napětí od zemního tlaku, který na zdivo působí pod chodníkem. Opěrné pilíře jsou odtrženy od zdi v důsledku poklesu základů založených v zámrzné hloubce na kamenito-hlinitém násypu. Mostní klenba není izolována a násyp pod kamennou dlažbou není odvodněn, a dochází tak k rozestupování parapetního zdiva a k narušování klenbových čel. Zdivo klenby je zvětralé a klenba vykazuje pod vnitřním límcem parapetních zdí rozvolněné zóny, které signalizují, že mostní čela jsou roztláčena vahou  násypu nad klenbami a provozním zatížením. Klenba u vstupní věže je ve střední části zřícená a konstrukce je vyztužena dřevěným trámem, který je již zteřelý. Povrch mostu je vydlážděn kamennými deskami uloženými do hlinitopísčitého násypu se složkami stavební suti přímo na klenbu, která není izolována. Násyp pod dlažbou není odvoděn, a vsakující dešťová voda tak přímo degraduje mostní klenbu. Zídky nejsou oddilatovány od zámecké věže a v omítce vznikají v tomto místě poruchy. V důsledku dlouhodobých deformací různě založeného zdiva zde navíc dochází k posunutí a k poruchám krycích kamenných desek.


V rámci stavebních prací budou provedena tato sanační opatření: oprava nosné konstrukce, ztužení mostu, izolace klenby, odvodnění základů, snížení terénu příkopu a oprava parapetů. Na mostě bude nejprve rozebrána kamenná dlažba, vč. přilehlých částí dlažby chodníku a vstupní věže. Klenba i obě čela mostu budou po odstranění zvětralých částí dozděny, dojde ke ztužení mostu tyčovými táhly a výztuží, odkrytý povrch klenby bude vyspraven a vyspárován betonovou mazaninou. Kolem základů mostních pilířů i příkopových zdí v délce cca 6 m od mostu bude provedena drenážní úprava, snížen a vyspádován bude terén příkopu a opraveny  kamenné krycí desky parapetních mostních zdí. Kamenné prvky budou opatřeny hydrofobním nátěrem a na závěr bude zdivo mostu i příkopových zdí omítnuto sanační omítkou, již překryje povrchová vrstva omítky z hladkého vápenného štuku obarveného světle okrovým nátěrem dle barevnosti zámecké fasády.

Po dobu sanace vstupního mostu budou turisté, návštěvníci městského úřadu i pracovníci některých odborů městského úřadu sídlících na zámku nuceni používat provizorní vstup ze strany parkoviště v ulici Meziříčská. Do zámku se bude vcházet  po chodníku od parkoviště směrem k zámecké zdi, průchod povede skrz zámeckou zeď a zámeckým příkopem.

Oprava vstupního mostu by měla trvat od září 2012 do listopadu 2012.

 



Design By Macik