Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Letní škola barokní hudby podesáté

Udržet v chodu tak náročný projekt, jakým je Letní škola barokní hudby, není jistě lehké. Že však snaha manželů Terezy a  Romana Válkových nevyzněla naprázdno, dokazuje 10. ročník této hudební dílny, dnes nazývané jako workshop.  Pod vedením zkušených interpretů, specialistů na barokní hudbu, nastudují studenti a milovníci staré hudby vybrané dílo a v závěru  workshopu  je přednesou na koncertech pro veřejnost.


Letos se již podruhé konala Letní škola v prostorách holešovského zámku.  V jeho hudebním sále zazněl také první ze závěrečných koncertů, následoval sobotní  koncert ve svatohostýnské bazilice a nedělní ve zlínském Kongresovém centru . Jejich dramaturgie byla sestavena tak, aby obsáhla všechny „národní školy“ jimž se předchozí ročníky věnovaly. Zazněla díla G. F. Händla, J. S. Bacha a  J. B. Lullyho. Program doplnila, tak je to již po léta pravidlem, sólová vystoupení vítězů soutěže. Letos se v arii Crude furie z Händlova Xerxesa představila mezzosopranistka Lucie Hilscherová. Následoval ji držitel 2. místa soutěže barytonista  Roman Hoza, jehož vystoupení známe z  častých návštěv v Bystřici.  Vítězkou celé soutěže se stala zaslouženě Michaela Koudelková. Tato čerstvá dvojnásobná maturantka přednesla na sopraninovou zobcovou flétnu dvě části Vivaldiho koncertu C dur.  V závěru této části koncertů zaznělo Concerto grosso D dur A. Corelliho, které nastudovali sami posluchači, aby dokázali, že jsou již sami schopni použít získané poznatky v samostatné tvůrčí práci.


Hlavní program celé školy však  tvořila tří výše zmíněná díla.  Korunovační anthem Zadok the Priest G. F. Händla známe spíše jako znělku Evropské ligy UEFA. K Händlově hudbu napsal text Brit Tony Britten a ejhle, Händel je hrán zas a znova, téměř každý týden, byť v jiné souvislosti.


Po přestávce se představili další sólisté, pěvci. V pátečním koncertu vystoupila v sopránovém sólu Kristýna Vylíčilová v Bachově  kantátě č. 43 Gott fährt auf Jauchzen. Tento náročný part přednesla s patřičným respektem a s vědomím všech úskalí Bachovy hudby.  V poslední skladbě večera, Lullyho Exaudiat te Dominus pak doslova excelovala. Zpívala s jistotou a šarmem a získala si srdce posluchačů i kolegů, hudebníků. Škoda, že jsme si ji nemohli poslechnout i při hostýnském koncertu, kde dostala příležitost alternistka. A při vší úctě, Kristýna byla lepší.


Letos se poprvé naplnilo očekávání Letní školy barokní hudby a napodesáté zaznamenal její existenci Český rozhlas. Posluchači stanice Vltava mohli být prostřednictvím nejméně dvou přímých přenosů účastníky dopoledních zkoušek. Holešovský závěrečný koncert Vltava zaznamenávala, takže si jej budeme v dohledné době moci vyslechnout ještě jednou.


Svatohostýnský koncert však nebyl o nic horší. Jeho příprava proběhla v klidu a bez napětí. Krása hudby byla umocněná krásou barokního prostoru. Koncert  jako jedna z akcí konaných v rámci oslav 100. výročí korunovace sochy Panny Marie Svatohostýnské vyzněl jako důstojný a umělecky cenný hold Ochránkyni Moravy. Tento koncert také, konečně,  zaznamenala televize NOE, která jej snad uvede v přijatelném čase a snad z něj připraví pro zamýšlené DVD z celých oslav alespoň krátký sestřih. Vždyť letošní jubilejní ročník hostýnského koncertu Letní školy barokní hudby by si to určitě zasloužil .                                                         

PaM



Design By Macik