Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Rusava oslavila v Salzkottenu 25 let vzájemného přátelství

Pětadvacet let – tak dlouho už trvá přátelství mezi členy souborů Rusava a Danzdeel Salzkotten. V roce 1987 zavítali bystřičtí Valaši do Německa poprvé, letos v srpnu prozatím naposledy, a to ve značně omlazené sestavě doprovázené muzikanty z cimbálové muziky Bukovinka.


Jako téměř pokaždé jsme to do Salzkottenu vzali přes Krásnou Lípu. S místními folklorními přáteli jsme zde strávili příjemný večer a další den jsme pokračovali v cestě za kamarády německými. I dál se výlet do zahraničí odvíjel podle léty ověřeného scénáře: srdečné přivítání v historickém centru městečka Salzkotten, objímání a pro domácí obyvatele již tradiční štamprle slivovice. Zároveň ale bylo nutné seznámit se i s řadou nových tváří – kromě našeho souboru se totiž letošního mezinárodního festivalu v Salzkottenu zúčastnila i Folklorná skupina KUD Oton Župančič z Artiče ve Slovinsku. Temperamentní Slovinci se nám stali dalšími příjemnými společníky a posléze i přáteli.


Stejně jako při každé naší návštěvě v Německu měli hostitelé veškerý program pečlivě naplánován a my se s ním snažili držet krok. Festival byl zahájen trojjazyčnou slavnostní mší za účasti starosty města Salzkotten, který nás znovu nadšeně uvítal. Kromě úvodního vystoupení na náměstí v Salzkottenu představil náš soubor valašské tance a písně i návštěvníkům zámeckého parku Neuhaus v Paderbornu, lázeňským hostům v Bad Westernkottenu a obyvatelům chráněného domova Marienheimu. Podmínky pro taneční vystoupení často nebyly optimální. Počasí nám přálo až moc, v kroji bylo pořádné horko a i        s povrchem připraveného jeviště jsme se někde těžko vyrovnávali. Ostudu jsme si snad ale přece jen neudělali. Především jsme  neopomněli společně oslavit krásné čtvrtstoletí vřelého přátelství panujícího mezi oběma soubory, které před třemi lety přerostlo do rozměrů partnerství mezi městy Bystřice pod Hostýnem a Salzkotten.


Volný čas nám němečtí přátelé také naplnili k prasknutí. Poznali jsme krásy historických měst Paderborn a Münster, užili si koupání ve slané vodě salzkottenské laguny a svedli sportovně intelektuální souboje, z nichž vyšla vítězně nejstarší část osazenstva českého autobusu. Společně jsme se pobavili i při žertovném večeru, během kterého se Valachům podařilo do Salzkottenu za dvacet minut přenést prakticky celé čtyři ročníky bystřického MFF Na rynku.
Během dlouhých společných večerů se ale především podařilo prohloubit přátelství mezi členy německého a bystřického souboru a vznikla i přátelství nová. Nejen ta s nově poznanými tanečníky a muzikanty ze Slovinska, ale především nová přátelství nejmladších členů souborů Rusava a Danzdeel. Loučení bylo dlouhé a obě strany se těší na brzké setkání.
Valašský soubor písní a tanců Rusava děkuje za podporu městu Bystřice pod Hostýnem a všem příznivcům.
Alžběta Vejrostová



Design By Macik