Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Nové šindele pro Kašparovu vilu – obnova dvou rusavských dřevěnic

Opravy dvou venkovských usedlostí prohlášených za kulturní památky byly zahájeny na Rusavě v srpnu 2012. Na rekonstrukci obou objektů poskytlo dotace Ministerstvo kultury ČR z programu Obnova nemovitých kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností pro rok 2012 a Zlínský kraj z Fondu kultury Zlínského kraje na stavební obnovu kulturních památek.

Venkovská usedlost čp. 31

Prvním z opravovaných objektů je venkovská usedlost čp. 31 blízko evangelického kostela a staré školy. Byla prohlášena za kulturní památku v roce 1963. Jedná se o okapově orientovaný roubený dům z počátku 20. století, k němuž byla v roce 1962 přidána novodobá dvorní přístavba. Od 60. let objekt nikdo zásadněji neopravoval a neudržoval. Chalupa je zčásti roubená s jedním jednoduše bedněným oknem ve štítě, v dřevěné části se nachází síň, která byla přístupná přímo z ulice, na ni navazovala původní kuchyň a jizba. Vchod byl přesunut do dvora a původní vstupní dveře nahrazeny oknem. Střešní krytinu tvořil prorezavělý falcovaný plech natřený červenou barvou.


Vzhledem k omezenému množství finančních prostředků v roce 2012 bylo rozhodnuto rozdělit rekonstrukční práce na dvě etapy – tou první bude oprava střechy. Starý plech nahradí ze strany do ulice štípaný šindel  a nad dvorní přístavbou bude nová plechová krytina. Nově budou zhotoveny okapové svody a žlaby, oplechovány komíny, oprava střešní konstrukce si také vyžádá v nezbytném rozsahu doplnění krokví a výměnu dožilých částí krovu. Tepelně izolována bude podlaha v půdním prostoru a šindel na střeše ošetřen speciálním nátěrem. V roce 2013 (v rámci 2. etapy) proběhnou stavební úpravy, které budou řešit změny vnitřní dispozice, obnoven bude původní vchod, opraveny,  případně nahrazeny poškozené trámy, doplněny vycpávky mezi trámy, obnoveny nátěry oken a ochranné nátěry trámů.
Celkové náklady na rekonstrukci této venkovské usedlosti přesáhnou částku 1 mil. korun., náklady  na realizaci I. etapy činí: 461.030 Kč. Příspěvek Ministerstva kultury ČR z dotačního titulu „Obnova nemovitých kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností pro rok 2012 činí 191.000 Kč, dotace z Fondu kultury Zlínského kraje pro rok 2012  60.000 Kč.


Zbývající prostředky si hradí majitelka objektu. Na realizaci I. etapy obnovy usedlosti přislíbila  darovat část finančních prostředků také obec Rusava. 

Kašparova vila

Kašparova vila čp. 190 na Rusavě, která v minulosti patřila proslulému malíři Adolfu Kašparovi, byla postavena v roce 1932 podle vzoru horské chaty Kohútka v Javorníkách a je objektem typickým pro tradiční lidové stavitelství Valašska. Malíř ji užíval pouhá dvě léta, na sklonku svého života. V minulosti sloužila k různým účelům – jako zdravotní středisko, kanceláře JZD, knihovna a muzeum obce. Po restituci byla navrácena dědicům posledního majitele. Dnes je veřejnosti nepřístupná, ale stále tvoří významnou dominantu obce. Nedílnou součástí památky je střešní krytina z dřevěného štípaného šindele, která je charakteristická pro roubené stavby. 

Opravy budou zaměřeny na střešní krytinu tvořenou z ručně štípaného dřevěného šindele. Jednotlivé šindele jsou popraskané, vazba se rozpadá. Střecha objektu, zejména jeho jižní strana,  se nachází  v havarijním stavu a problém nelze  řešit lokální opravou, proto bylo nutné přistoupit k celkové obnově krytiny. Rekonstrukce bude opět rozdělena na dvě etapy – nejprve projde rekonstrukcí střecha z jižní strany se dvěma štíty, v dalším roce přijdou na řadu opravy severní strany. 

Kompletní výměna střešní krytiny, dvojité překrytí novým šindelem, si vyžádá celkové náklady ve výši 701.880 Kč. Náklady  na  realizaci I.etapy činí 350.940 Kč. Příspěvek Ministerstva kultury ČR z dotačního titulu Obnova nemovitých kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností pro rok 2012 je 191.000 Kč, dotace z Fondu kultury Zlínského kraje pro rok 2012 činí 40.000 Kč. Zbývající prostředky hradí vlastník objektu. Na realizaci přislíbila darovat část finančních prostředků také obec Rusava.                                                                         

-dn-  -msch-



Design By Macik