Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Mariánská výstava na bystřickém zámku

(4. 8. 2012 – 26. 8. 2012)
Výstava se konala v období oslav 100. výročí korunovace P. Marie Svatohostýnské, autorsky ji připravila Mgr. Eva Nedělníková za technické spolupráce Elišky Solařové a Josefa Pokorného. Úvodní slovo k vernisáži – Mgr. Pavel Malének.

Vážení přátelé, dámy a pánové,

vítám vás všechny v tomto letním odpoledni na zahájení trochu zvláštní, obsahově neobvykle zaměřené výstavy.
Tato výstava má vedle tradičního cíle (totiž předvést starší umělecká díla) ještě další aspekt pohledu. Je jím duchovní rozměr, který se snaží zdokumentovat, jak byla víra převáděna do umění. Většinou to není  umění intelektuální. Vystavené předměty nejsou výtvory lidí nadaných výjimečným talentem a vzděláním. Je tomu právě naopak. Převážnou část výstavy tvoří předměty, jejichž autory a uživateli byli prostí lidé.


Byla to jejich víra a vztah k Bohu a k Panně Marii, které jim byly inspirací a podnětem k vytvoření vystavených děl. Ta byla zpočátku unikátní, později však byla často napodobovaná a kopírovaná tak, až mnohdy sklouzla na pokraj kýče.
 Středem výstavy je Panna Maria Svatohostýnská. V těchto dnech vrcholí oslavy 100. výročí korunovace její sochy v hostýnské bazilice. Budou to důstojné a velké oslavy a budou připomínat slavnou událost, jejímž prostřednictvím před 100 lety vyjádřili Moravané  svůj vztah ke Kristově matce. Také my v Bystřici jsme chtěli přispět k tomuto slavnému jubileu. Nemělo smysl kopírovat to, co bude probíhat na Sv. Hostýně. Šlo nám spíše o to, ukázat P. Marii tak, jak ji vnímal prostý podhostýnský lid, jak si ji pro sebe představoval a zpodobňoval.


Panna Maria, matka Ježíše Krista, byla již ve středověku zpodobňována jako ochránkyně Moravy. Byla též symbolem neochvějné víry,  s níž poslouchala Boží hlas.  Byla vnímána jako pokorná, trpělivá a tichá žena, která se  svým mateřstvím a spoluúčastí na utrpení svého syna stala symbolem mateřské lásky. Její kult  ochránkyně se postupně přeměňoval. Množství vyslyšených modliteb, proseb, pomoci při svěřených těžkostech a strázních přesvědčoval lid o vlivu jejích přímluv


u Boha. Není proto divu, že se časem z ochránkyně a přímluvkyně, pro niž není nic nemožné, stala Pannou vítěznou.  Pro prostý lid na sebe vzala podobu jak ji známe z 12. kapitoly Janova zjevení: „ …žena oděná sluncem, s měsícem pod nohama a s korunou dvanácti hvězd kolem hlavy“. Takovou podobu získala i P. Maria Svatohostýnská v očích lidu žijícího pod posvátnou hostýnskou horou. A tato podoba v dnešní expozici převažuje.
Dnešní výstava je v mnohém zvláštní a objevná.  Mnoho exponátů pochází z depozitáře našeho městského muzea. Jeho loňskou akvizicí byl nákup sbírky tří set kusů svatých obrázků, které se vkládaly do modlitebních knížek a kancionálů. Podstatnou část této sbírky uvidíte na panelech. Autorka výstavy a kurátorka sbírek Městského muzea Mgr. Eva Nedělníková vyhledala a zapůjčila předměty i z jiných institucí: rožnovského Muzea v přírodě, Státního památkového ústavu v Brně, vlastivědného muzea v Olomouci a městského muzea v Holešově.


Při této příležitosti však chci vyzvednout ještě jinou podstatnou a pro nás obzvlášť významnou skutečnost. Je jí ochota Vás, našich návštěvníků, občanů našeho města, zapůjčit nám předměty, které jsou často cenné, vzácné a mající velký význam pro vás a vaše rodiny. Upřímně si této skutečnosti vážíme a máme opravdovou radost z vaší ochoty, a nebojím se to říci, i patriotismu.


 Dnešní výstava však představí také dva skutečné unikáty, které, troufám si soudit, nebyly k vidění pro veřejnost možná celých sto let.  Je to obraz Panny Marie Svatohostýnské, který na objednávku hraběnky Šternberkové v roce 1655 namaloval německý malíř Eisenstadt. Byl několikrát přemalován a naposledy restaurován na doporučení Fr.  Ondrúška prostějovským malířem Otakarem Pavlovským. Obraz by dnes opět potřeboval restaurátorský zásah. I tak jsme vděčni za jeho zapůjčení a upřímně děkuji P. Stanislavu Jordánovi za jeho tradiční vstřícnost a pochopení.


Druhým unikátem je pouzdro na korunky sochy Marie Svatohostýnské. Toto pouzdro je vystaveno mimo Sv. Hostýn poprvé. Vnitřní potah je ze šedé jelenice. Vnější obal je z tepané kůže. Na horním dílu je vyraženo písmeno M, na obvodových dílech je zepředu vyobrazen Sv. Václav, zezadu pak Archanděl Michael. Geometrické a rostlinné motivy zdobí zbylých 6  stěn pouzdra. Zdobení je doplněno plátkovým zlatem, kování je rovněž pozlaceno. Zde bych chtěl poděkovat za nevšední ochotu  P. Jiřímu Šolcovi z Duchovní správy Sv. Hostýn, který tento obal zapůjčil.

Vážení přátelé, snad se vám bude dnešní výstava líbit a upevní v nás mariánskou tradici, s níž je naše město pevně spjato dlouhá staletí, protože to byli naši předkové, kteří neobyčejnost P. Marie a Svatého Hostýna pochopili, ctili a stále oslavovali. Kéž to mohou jednou říci příští generace o nás.



Design By Macik