Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Třinácté mámení

V pořadí 13. ročník Netradiční výstavy výtvarně zmámených Valachů a jejich přátel se uskutečnil ve dnech 27. července – 30. července 2012 v Rajnochovicích. Ve farské stodole své obrazy, kresby, fotografie a objekty letos vystavilo třináct autorů.


Výstavu tradičně připravuje duo Jaroslava Slámková a Eva Navrátilová. „Třináctý ročník, třináct autorů, obrazy, fotografie, hutní sklo, prostorové objekty, právě různorodost tvorby dokázala i v minulých ročnících zaujmout,“ říká výtvarnice a kurátorka Eva Navrátilová. Nejzajímavější byla letos díla Ivany Štenclové, která experimentuje s formou, technikami a netradičními materiály, Ondřej Strnadel vystavil hutní sklo, které transportuje do podoby mís, váz a stolních solitér, Vít Mlčoch ozvláštnil stodolu prostorovými objekty.


Výstava letos opět umožnila setkání s uměním i zajímavými lidmi, kteří vnímají genus loci Valašska, přestože pro pořadatele je rok od roku její příprava namáhavější a je stále těžší  shánět finanční podporu od firem, které se samy potýkají se životaschopností. Koncepce výstavy v sobě nese dvě složky – vernisáž a na ni napojený happening inspirovaný valašským folklórem. Za třináct let existence Valašského mámení vystavovalo ve farské stodole v Rajnochovicích bezmála 130 umělců.


            

-emi-



Design By Macik