Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Družební setkání zahrádkářů

V minulých číslech Zpravodaje bylo již připomenuto, že si bystřičtí zahrádkáři ze základní organizace městská v letošním roce připomínají 70 let od svého založení a 40 let od podepsání družby se slovenskými zahrádkáři ze Zlatých Moravců. Tato družba existovala v minulosti i mezi radnicemi obou měst, ale pak byla zrušena, i když se ji v nedávné minulosti zástupci Zlatých Moravců snažili obnovit. Jediný spolek, který v těchto vzájemných setkáních pokračoval, byli právě zahrádkáři obou měst. Rozdělením Československé republiky se sice vzájemná setkání zkomplikovala, ale přátelské vztahy obou organizací přetrvaly a dokázaly tuto družební tradici udržet.


Proto se letos obě zahrádkářské organizace dohodly na společném setkání právě v Bystřici pod Hostýnem, kde byla 15. července před čtyřiceti lety družební spolupráce podepsána.  Slovenští přátelé k nám přijeli autobusem a my jsme se snažili jim připravit zajímavý program. Jejich příjezd byl ale poznamenán špatným počasím a naší obavou, že nebudeme moci v deštivém počasí absolvovat program, který jsme připravili.

Hned po jejich příjezdu jsme navštívili bystřické okrasné školky „Horák a synové“, kde nás uvítal jejich zakladatel Květoslav Horák, syn původního majitele Horákových školek pana Antonína Horáka. Při úvodní besedě jsme se dozvěděli o historii školek a absolvovali jsme exkurzi po  zahradnictví. Mnozí slovenští přátelé si zde zakoupili prvotřídní a kvalitní roubovance. Jejich i naše spokojenost byla o to větší, že již přestávalo pršet. Pak jsme vyrazili na prohlídku našeho Domu zahrádkářů, který jsme v nedávné době mohli i díky finančnímu grantu našeho města aspoň částečně opravit. Mnozí z těch starších slovenských zahrádkářů naši moštárnu již znali z minulých návštěv Bystřice a litovali, že něco podobného sami nemají. Přestože se o to několikrát pokoušeli, nedokázali podobné zařízení doma vybudovat.


Po krátkém občerstvení jsme vyjeli na Sv. Hostýn, kde jsme si prohlédli krásnou výstavu Zdeňka Hajného, rodáka z nedalekého Vsetína. Po prohlídce chrámu jsme společně prošli areál na Hostýně. Na cestu nám již svítilo odpolední slunce a ozařovalo mezi stromy výhledy na okolním krajinu.


Po příjezdu do Bystřice pod Hostýnem jsme zasedli ke společné besedě, na jejíž úvod byly mezi oběma organizacemi vyměněny věcné dary jako připomínka společné družby. Pamětní list pak připomínal 40 let naší družební spolupráce. Pak byli odměněni věcnými dary i  zasloužilí členové naší základní organizace. V následující besedě jsme vzpomínali na chvíle prožité při vzájemných setkáních. Jistě není bez zajímavosti, že k nám přijel i jeden ze zakladatelů této družby z roku 1972, př. Viliam Holomek, který má letos 78 let. Vzpomínal na tuto dobu a poznamenal, že se do Bystřice p. H. po deseti letech, kdy tu byl naposled,  rád vrátil.


Čas byl ale neúprosný a my se nakonec museli rozloučit. Tentokrát jsme byli pozváni zase my do jejich města s přesvědčením, že oni se do našeho krásného kraje v příštích letech určitě rádi vrátí alespoň na dva dny.


Na závěr chceme poděkovat ještě jednou vedení našeho města, že nám prostřednictvím finančního grantu pomohlo uspořádat toto družebního setkání, které patří spolu s oslavou 70 let založení naší zahrádkářské organizace, k slavnostním okamžikům letošního zahrádkářského  roku.

                                                                                                                                                     vlamac



Design By Macik