Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Poškozené platany v památné aleji se musí ořezat

Proslulou platanovou alej u zámku v Bystřici pod Hostýnem čekají do konce roku bezpečnostní, zdravotní a redukční ořezy. Naléhavost zásahů různé intenzity potvrdilo červencové posouzení všech dřevin v této památné aleji. Odhalilo různé defekty, dutiny, infekce větví i kmenů a parazitické dřevokazné houby. „U devíti platanů a jednoho jasanu ztepilého zjistili odborníci  poškození, které je nutné řešit v první etapě naléhavosti, a bude proto provedeno v nejbližších měsících,“ uvedl Tomáš Svačina z odboru životního prostředí bystřické radnice. Podle jeho slov se začátkem srpna u jednoho z kontrolovaných stromů ulomila silnější větev, což jen potvrzuje výsledky šetření. Rozhodnutí je tedy jednoznačné: chráněná platanová alej z poloviny 19. století se musí neprodleně ořezat. A vedení města žádá občany o pochopení.


Součástí aleje jsou nejen nádherně klenuté platany javorolisté, ale i lípy srdčité, jasany ztepilé a jírovce maďaly. Stromy jsou pro svou mimořádnost součástí skupiny památných stromů. „Jeden platan, u kterého bylo zjištěno nebezpečí statického selhání, bude ořezán až na torzo,“ upozornil Svačina.  U čtyřech dalších platanů budou provedeny větší redukční řezy. Intenzita zásahů u ostatních platanů bude vzhledem k míře jejich poškození nižší a bude se týkat redukce počtu větví a odstranění suchých částí stromu. V případě jednoho jasanu ztepilého bylo ale zjištěno silné napadení dřevokaznými houbami, proto bude tento strom v době vegetačního klidu odstraněn.


Platany rostou mezi chodníkem u řeky Bystřičky a frekventovanou silnicí v centru města. Velké větve zasahují jak nad vodní hladinu, tak se klenou i přímo nad vozovkou. „Cílem odborného ošetření stromů je nejen zajištění provozní bezpečnosti v této lokalitě, ale také prodloužení životnosti uvedených stromů,“ zdůraznil Tomáš Svačina. Ošetření dalších stromů, které jsou součástí aleje, bude  pokračovat i v příštím roce.


Město Bystřice pod Hostýnem si již před třemi lety nechalo posoudit stav všech dřevin kolem toku řeky Bystřičky. Plánované ozdravné a bezpečnostní zásahy pak čekaly řadu měsíců na výsledky projektu „Regenerace městské zeleně v Bystřici pod Hostýnem“, financovaného z prostředků EU. Projekt byl sice úspěšný, ovšem za současné ekonomické situace města byl kvůli požadované finanční spoluúčasti odložen. Rozsáhlá opatření v něm zahrnutá se proto budou realizovat postupně a v delším časovém horizontu. 
-red-



Design By Macik