Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Editorial

Vážení a milí spoluobčané,

naše město zdánlivě žije ve stejném klidu a pohodě jako dříve. Jenže pod povrchem každodennosti to vře a bublá napětím a obavami. Vím to. Cítím to. Píšete mi, přicházíte, telefonujete, ptáte se. Všechny zajímá v tuto chvíli jediné: Co bude s hotelem Podhoran?


Každá společná iniciativa obyvatele spojuje, každý vyhraněný názor je rozděluje. S tím asi nic nenaděláme. A tak část občanů se situace děsí a podepisuje petici, aby město hotel koupilo a zabránilo jeho devastaci, druhá část všechno kolem považuje za divadlo a nátlak a je rozhodně proti tomu, aby město hotel kupovalo. Stejně nejednotní jsou ve svých názorech i zastupitelé. Společně jsme nakonec rozhodli, že hotel koupíme, ovšem majitel cenu 13 mil. Kč neakceptoval. Dvakrát jsme o Podhoranu na zastupitelstvu jednali, dvakrát se žádná hromadná účast občanů nekonala. A tak se situací kolem hotelu, pomalu se plnícího novými nájemníky, budeme zabývat znovu. A já pevně doufám, že přijdete a řeknete svůj názor. Ono se totiž lehce kritizuje, když člověk není vystaven přímému tlaku a konfrontaci názorů. Nebo když nemá přímou zodpovědnost. Nejen trestní, ale i morální. Mám své město rád stejně jako vy. Dělám, co můžu. Ale rozhodnutí nakonec nebude jen na mně, ale na vás a dalších 20 zastupitelích, které jste do vedení města zvolili. Je musíte přesvědčit, jestli koupit, či nechat být.


Jak k celé situaci došlo, je nasnadě. Protože to stát a jeho legislativa umožňují. Můžete parazitovat na systému sociálních dávek, můžete situace lidí v nouzi či nepřizpůsobivých skupin obyvatel využívat ku svému prospěchu. Není to zdaleka jenom problém Bystřice pod Hostýnem. V podobné situaci jsou i další města a obce. V Blansku koupili hotel Dukla za 30 mil. Kč, aniž by pro něj měli využití. My víme, co bychom s Podhoranem dělali. Přestěhovali bychom do něj úřady své i jiné, pronajali restauraci a část hotelu. Postupně bychom budovu opravili a udělali z ní přirozenou součást bystřického náměstí. Pokud z hotelu ovšem do té doby nebude vybydlený objekt určený k demolici.


Přes všechny chmurné vyhlídky a scénáře se snažím zůstat objektivní a optimistický. Není to lehké, ale nevzdávám to. Vás prosím touto cestou o totéž. Věřím, že se uvidíme při zasedání zastupitelstva ve středu 12. září a že nakonec  všechno dobře dopadne.

Děkuji vám za podporu

Zdeněk Pánek



Design By Macik