Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Cesta z Hostýna na Hostyn a zase zpět

Není Hostýn jako Hostyn. O tom se letos v létě přesvědčili manželé Jaroslava a Josef Čáslavovi z Bystřice pod Hostýnem. Poutníci, kteří pod jedním Hostýnem žijí a ke druhému dorazili při své cestě do USA. Hostyn je totiž malý kopec na jihovýchodě státu Texas. „Stojí na něm kostelík s přesnou kopií obrazu Panny Marie Svatohostýnské i popis pověsti o Tatarech,“ potvrdil přímou spojitost s naším Sv. Hostýnem Josef Čáslava. „Byl to velmi silný zážitek,“ shodují se oba manželé.


Oblast oficiálně nazývaná Český Texas se nachází v pomyslném trojúhelníku mezi městy Houston na východě, Austin na severozápadě a San Antonio na jihozápadě. Stát Texas leží převážně na rovině, ovšem jsou zde i nějaké menší kopce. Na jednom z nich, s překrásným výhledem do okolí, stojí kostel, vodní kaple, křížová cesta. To je Hostyn, zasvěcený Panně Marii. Malá kopie památného moravského poutního místa, které si v těchto dnech připomíná 100 let od korunovace sochy P. Marie. „Kostel na Hostyne je již třetí v pořadí a je ze 70. let. Stojí zde i replika toho prvního, dřevěného kostelíka,“ dodala Jaroslava Čáslavová.


Krajané se k odkazu a historii svých českých a moravských předků stále hlásí a snaží se ji uchovávat. Centrum českého kulturního dědictví v Texasu je velká nezisková organizace, která pracuje na bázi dobrovolnictví. Mnoho exponátů, od drobných předmětů po celé sbírky, pochází z darů. Ve městě La Grange je v kulturním centru velká knihovna s česky psanou literaturou, je zde i spousta zajímavých  ročenek či kronik, ve kterých si lidé často hledají svůj původ. V Texaském muzeu české hudby jsou nejen nahrávky, ale i zajímavé informace ze současnosti. „Jaké bylo naše překvapení, když jsme v muzeu našli fotku cimbálové muziky souboru Malá Rusava z Bystřice pod Hostýnem!“ komentovali jeden z mnoha zážitků Čáslavovi.


Centrum českého kulturního dědictví také vydává časopis Náš český život, který je ale celý v angličtině. Přesto i při letmém nahlédnutí do zveřejněného seznamu členů, donátorů, patronů, dobrodinců a přátel centra najdete namátkou tato povědomá jména: Nesrsta, Kocurek, Konarik, Kovar, Liska, Behal, Cernosek, Krivanek, Svatek, Janik, Gajdos, Vrazel, Havlik, Janda, Konvicka, Kosarek, Bartos, Vesely, Bily, Zrubek, Vanicek, Sulak, Schovajsa či Svrcek. A tak není divu, že duší celého Českého centra v Texasu jsou manželé s krásným českým jménem Hrnčířovi, tady ovšem známí jako Mrs. A Mr. Hrncir. Pracují zde bez nároku na mzdu, stejně jako všichni ostatní, kteří se společně snaží propagovat vlast svých předků.


Mezi krajany v Texasu jsou i další velmi úspěšní a vážení lidé. „Soudce Ed Janecka nás provedl po budově soudu v Columbusu. Našel si na nás čas alespoň pár minut, aby nás česky pozdravil a prohodil s námi pár slov,“ vzpomíná Josef Čáslava. Jeho žena zase s úsměvem líčí, jak si pochutnala na českých buchtách z koloniálu Hruska, kde k radosti všech pečou různé „kolache“.  A když Čáslavovi zabrousili do německé osady Weimar (Výmar), potkali se v místním kostele s panem farářem Bilym, co se před 80ti lety narodil v Praze. Ovšem v té texaské. A samozřejmě mluvil česky.


Čáslavovi navštívili i Dallas,  osmé největší město USA, viděli řeku Mississippi či Mexický záliv. Fotoalbum jim připomíná cestu, na kterou se nedá jen tak zapomenout. Proto jsme se jich na závěr povídání zeptali:

Na který okamžik z cesty po Texasu nikdy nezapomenete?
Jaroslava: Jak jsme první den přijeli do města Columbus na setkání s krajany Haluskovými. V jejich domě visela česká vlajka a vítali nás tak srdečně, že jsme se opravdu cítili jako doma, i když jsme byli tisíce mil daleko.
Josef: Psal jsem si celou dobu poznámky a všechno jsme fotili, protože nechci zapomenout na nic z toho, co jsme zažili. Ale že někdy budu stát na místě, kde zastřelili prezidenta Kennedyho, to mě  ani ve snu nenapadlo. Na to se prostě nedá zapomenout.

Příběh českých emigrantů

 

Velká vlna českých a moravských emigrantů dorazila z Hamburku do přístavu Galveston na jihu Texasu už po roce 1860. Odtud vedla železnice do měst La Grange a Columbus, kterými protéká velká řeka Colorado. Příznivé podmínky pro farmaření byly hlavním důvodem, proč se Češi a Moravané právě v této oblasti usadili. Nejprve pracovali na německých farmách, protože v této části Texasu bylo i hodně emigrantů z Německa. Až vydělali peníze, koupili si vlastní pozemky. (A jejich rodiny na nich mnohdy farmaří dodnes.)  Lidé si své nově zakládané osady začali pojmenovávat podle svých rodných vesnic nebo míst jim blízkých, která byli nuceni kvůli bídě opustit. Oblast dnes nese označení Czech Texas a najdete tady názvy jako Hostyn, Praha, Hovezi, Dubina či Komensky. Čeština je zde třetím nejpoužívanějším jazykem, po angličtině a španělštině (je to blízko mexických hranic).  Česky mluví už několikátá generace emigrantů, často mají jazyk jen naposlouchaný od svých rodičů či prarodičů, protože ve školách se nikde nevyučuje.. Hůře je na tom němčina, protože po II. světové válce přestali němečtí emigranti doma mluvit německy. Svou původní národní příslušnost vnímali po Hitlerově řádění v Evropě jako nějaké stigma, a začali mluvit jen anglicky.


 Zajímavé odkazy
http://www.holyrosaryhostyn.org/
www.czechtexas.org



Design By Macik