Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Kamenná vzpomínka v Hlinsku pod Hostýnem

Tisíce kamenných vzpomínek – pomníky i malé pomníčky uchovávají jména obětí šílené I. světové války. Jeden takový stojí i v Hlinsku pod Hostýnem. Naši předkové umírali daleko od domova, v Itálii, Haliči, v Rusku… Pamětníci už nežijí, tak zbývá úkol pro historiky.


Jména dvanácti občanů Hlinska, kteří ve Velké válce padli, jsou zaznamenána na pomníku. O těch, kteří měli větší štěstí a domů ke svým se vrátili, víme jen málo. Konkrétní věci se bohužel těžko dokazují a dohledávají. Z Ruska se vrátil František Kundera, z Itálie Josef Sklenařík, Stanislav Mika, Josef Dvorník. Paní Filoména Novotníčková měla po válce trafiku, její manžel padl v Rusku. Kronika obce z doby těsně poválečné není, dochovalo se jen několik fotografií.


V roce 1938 byl pomník padlých slavnostně posvěcen. Slavnost pořádanou přípravným výborem v čele se starostou obce Františkem Kunderou zachycují dobové fotografie. V obci se pomník stal symbolem, důležitým pietním místem. Když kolem procházely pohřební průvody do Bílavska, vždy se zastavovaly u pomníku a kněz se loučil jménem zesnulého s občany. Pokud byla v průvodu hudba, vždy zahrála vojenskou píseň „Hoši od Zborova“. Odvedenci z obce kladli k pomníku věnec, vždycky když se vraceli od odvodu.


Po II. světové válce byly k pomníku přidány další smutné pamětní desky. Vždy 5. května, v den výročí osvobození obce, a 28. října se konal lampionový průvod. Čestnou stráž u pomníku drželi v roce 1946–1948 junáci, později dobrovolní hasiči. Od doby, kdy je obec připojena k městu Bystřice pod Hostýnem, se oslavy nekonají. O opravy, výzdobu a kladení věnců k významným výročím se město dobře stará. 

Kronikářka Hlinska pod Hostýnem



Design By Macik