Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Ohlédnutí za letošním festivalem Na rynku v Bystřici

Bystřický festival je plnoletý. Pod svatým Hostýnem se mezinárodní setkání folklorních souborů koná každé dva roky a letos se folkloristé sjeli do Bystřice už podeváté. Tři dny nabitého programu tentokrát představily veřejnosti kulturu vzdálených asijských zemí Tchaj-wanu a Indie, zvučné písně z ruského Uralu, svižné tance z  Maďarska, ale také krásné písničky a tance z Moravy a Slezska.


Malí tchajwanští bubeníci zvedali diváky ze sedadel stejně jako exotické indické krásky. Hřmotná bubenická čísla střídaly taneční ukázky bojových umění a tance z barevných indických slavností. Zahanbit se ale nenechali ani domácí folkloristé. Tanečníci souboru Ševčík a souboru Heleny Salichové přivezli do Bystřice ukázku slezského folkloru, ohromný a zasloužený potlesk za svůj výkon obdrželi i tanečníci souboru Vonica. Od pořadatelských povinností si na jeviště odskočili i tanečníci souboru Rusava doprovázení cimbálovou muzikou Bukovinka a nad bystřickým rynkem se rozezvučely i halekačky v podání domácího dívčího sboru Jaderničky, účastníka přehlídky sborů ve Strážnici, jehož sólistka Lenka Matelová se stala vítězkou tohoto soutěžního setkání. Diváky potěšily i výkony dětských souborů, jimž tradičně patřilo sobotní dopoledne.


Ještě dříve, v pátek, se nádvoří bystřického zámku rozezvučelo krásnými slováckými, valašskými a záhorskými písničkami. V programu autorek Kateřiny Kovaříkové a Magdaleny Múčkové se na jednom pódiu sešly muziky Danaj a Bukovinka se svými sólisty a tanečníky Malé taneční skupiny a Rusavy. V komponovaném pořadu se našel i dostatek prostoru pro spontánní a milý humor a tečku za vydařeným pátečním večerem pak udělal zpěvák Tomáš Kočko a jeho orchestr.


Tanečníci a hudebníci z Indie a Tchaj-wanu pobývali v Bystřici týden. Za tu dobu si získali sympatie nejen mezi členy pořádajícího valašského souboru Rusava, ale i mezi obyvateli města. Vznikla řada nových přátelství a při závěrečném nedělním programu si všichni při promítání fotek připomněli krásné společně prožité chvíle.


„Věříme, že si návštěvníci náš festival užili. Snažili jsme se jim nabídnout pestrou paletu různých kultur, regionů i žánrů. Sám jsem s průběhem festivalu spokojen. Teď nás čekají přípravy oslav našeho výročí a krátce nato začneme připravovat další, tentokrát už jubilejní desátý ročník festivalu,“ uvedl za pořádající valašský soubor Rusava prezident festivalu Petr Stanovský.


Teď už se může Bystřice těšit na další ročník mezinárodního festivalu. Ještě dříve se ale příznivci valašského folkloru, a především souboru Rusava, mohou setkat s rusavskými tanci a písničkami při oslavách šedesátého výročí založení souboru, které se uskuteční 26. října 2013. A kdyby ne, tak na shledanou Na rynku v Bystřici na začátku prázdnin roku 2015!


Alžběta Vejrostová



Design By Macik