Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Rybník v Zahájeném – ustupující voda odhalila další problémy

Opravy rybníka v Zahájeném, s jejichž provedením se počítalo o prázdninách, začnou nejdříve ve druhé polovině září. Letošní zima byla extrémně dlouhá, proto se s vypouštěním mohlo začít až v dubnu. Ustupující voda pak odhalila nové problémy. Využít vhodného letního počasí k rekonstrukci zříceného hrazení se plně nepodařilo ze dvou hlavních důvodů – rozsah oprav bude větší, než se očekávalo, a také cena,  kterou nabídl vítěz červnového zadávacího řízení provedeného formou e-aukce, značně převyšuje částku, která byla z městského rozpočtu pro tento účel vyčleněna.

Jak uvedl vedoucí útvaru správy majetku a investic Aleš Winkler, po vypuštění rybníka sondy prokázaly, že základ staré zídky je poškozen do té míry, že ho nelze použít. Položen musí být nový základ ze železobetonu s kamenným obložením, který bude pro zpevnění zapuštěn přibližně o půl metru hlouběji než původní. Oproti původnímu plánu musí být navíc opraveno i prasklé stavidlo a rovněž  dalších 10 metrů hrazení ve směru k nápustnímu objektu rybníka.


Podle slov vedoucího odboru vnitřních věcí bystřické radnice JUDr. Martina Olši je v rozpočtu města na akci vyhrazeno 431.885 Kč, dle zpracované projektové dokumentace se však náklady na realizaci stavby v nově stanoveném rozsahu vyšplhaly (v projekčních cenách) až na 1.073.452 Kč, vč. DPH. Odbor vnitřní správy se přesto pokusil k této akci v červnu zpracovat elektronickou aukci s cílem snížit touto cestou skutečnou cenu díla a dosáhnout tak opravy rybníka již během léta.  O aukci bylo informováno celkem 7 stavebních firem, nabídku však podali jen tři uchazeči. Nejnižší nabídku nakonec učinil v soutěžním kole uchazeč, který předložil cenu 818.000 Kč bez DPH, tedy 989.780 Kč, vč. DPH.


Jak vyplývá z výše uvedených čísel, peníze vyčleněné v současnosti z rozpočtu města na pokrytí ceny zakázky nestačí. Městská rada je přitom oprávněna schvalovat navýšení rozpočtu pouze o částku 500.000 Kč, ani v případě nejnižší aktuálně nabízené ceny tedy nemůže rozhodnout o uzavření smlouvy o dílo, a to do doby, než by městské zastupitelstvo schválilo příslušné rozpočtové opatření. Nejbližší zasedání zastupitelstva se ale uskuteční 18. září, termíny pro realizaci díla tak musí být o cca dva měsíce posunuty. Vzniklý časový prostor se pracovníci odboru vnitřní správy pokusí využít pro opakování elektronické aukce, a to s jediným cílem – dosáhnout, díky oslovení vyššího počtu stavebních firem, příznivější ceny.


Opravy stavidla a 50 metrů hrazení rybníka v Zahájeném by měly trvat přibližně dva a půl měsíce, pokud je nezkomplikuje počasí. Bystřická radnice usiluje o to, aby bylo dílo v tomto roce kompletně dokončeno. 
msch



Design By Macik