Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Žhavá premiéra Hostýnské padesátky

První ročník bikemaratonu Hostýnská padesátka se uskutečnil o víkendu v Bystřici pod Hostýnem. Po Rusavské a Rohálovské 50 tak přichází nový závod, který nabídne krásy Hostýnských vrchů z pohledu cyklisty. „Bystřice je vstupní branou do Hostýnských vrchů, právě zde by měla být taková akce. Mnoho jezdců tento kraj miluje. V okolí je také početná skupina lidí, kteří jezdí na kole. Chtěli jsme tak mít bikermaraton přímo v Bystřici,“ upřesnil ředitel závodu Ondřej Fojtík. Zkušený borec, vítěz mnoha závodů včetně slavného australského Crocodille, se tentokrát ujal role pořadatele.
Foja, jak Fojtíka přezdívají, je podle fanoušků zárukou kvality. „Pokud mu půjde organizování stejně jako závodění, stane se tato padesátka jistě tradičním závodem,“ popřál při startu starosta města Bystřice pod Hostýnem Zdeněk Pánek, pod jehož záštitou se závod konal.


Na start na Masarykově náměstí se postavilo 350 jezdců.  Aktuální teplota 37,3 °C, vlhkost vzduchu 8 ℅. Závod odstartoval v pravé poledne. Diváci i jezdci byli pořádně nažhaveni. Byl to pekáč, ale výborná trasa – shodli se účastníci nového bikemaratonu. „Snažili jsme se vytyčit trasu, která by nebyla fyzicky moc náročná, ale spíše krásná projížďka. Vybrali jsme celý hřeben, ale i starou lesní železnici v Rajnochovicích,“ popsal Fojtík.  Vyplatilo se. „Pěkně zorganizovaný závod, především co se výběru trasy týká. Dovolím si ho prohlásit za nejhezčí ze závodů, které se tu v okolí jedou a těším se na další rok,“ pochválila Kateřina Sedláčková.


Jedinou závadou bylo tedy extrémní vedro, ale i s tím se borci vypořádali po svém. „Posíli jsme o jednu občerstvovačku, tady pro diváky je počasí horší než pro závodníky v lese,“ podotkl Ondřej Fojtík a zavzpomínal na začátek sezony, kdy se jelo na sněhu.  Hlavně si závod užít, znělo  areálem fotbalového hřiště v Zahájeném, kde probíhal doprovodný program i zábava pro děti. 


Chvíli po půl druhé se do cílové rovinky vřítila skupinka čtyř borců – favorizovaný Pavel Žák ztratil náskok a vítězem se stal Milan Damek s časem  1:43:50 hod. „Bylo by to lepší, kdybychom na Bludném trochu nezabloudili,“ komentoval za vedoucí jezdce Žák. Limit na projetí tratě byl 5 hodin, pohodovější cyklisté tedy měli dost času na kochání. Za koly se tentokrát hodně prášilo, startovní číslo jako vstupenka na koupaliště přišlo vhod.

Eva Mikešková



Design By Macik