Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



KNIŽNÍ NOVINKY V MĚSTSKÉ KNIHOVNĚ

Září je devátý měsíc roku. Jeho české jméno se v lidovém povědomí spojuje se slovem záře (zářit). Ve skutečnosti však pochází od výrazu „zařijen“, neboli malý říjen, popř. spojení „za řuje“ (za říje), a souvisí tedy s dobou podzimní říje jelenů, která už může koncem měsíce začínat. V naší knihovně bychom také rádi zazářili, a to sice nabídkou nových knih. Přijďte si vybrat:

Beletrie

Devátá, I.: Jak jsem se zbláznila. Ani v blázinci není o humorné situace nouze. Alespoň v knize Ivanky Deváté, která se nakonec v této instituci ocitla. A vy se dozvíte, jaká dlouhá cesta ji přivedla a co tam zažila.
Franc, R.: Zajatec Londýna. Pohled na Angličany francouzskýma očima. Vtipné, odpočinkové čtení přínosné pro každého, kdo byl v Londýně nebo se do něj chystá.
Fuchsová, I.: Když světlo projde špínou, zůstane čisté. Román o dívce, která v osmnácti letech, v roce 1968, začala pracovat v kolínském divadle.
Horáková, N.: Ženy na pranýři. Další historický román z cyklu Mocní a ubozí Markrabství moravského se odehrává v únoru až červnu roku 1353 a je inspirovaný skutečnými událostmi, které se tehdy staly v Brně.

Klánský, M.: Albatros. Příběh statečného prvorepublikového vojáka a dostihového jezdce, který během druhé světové války velel parašutistickému výsadku.
Nesvadbová, B.: Přítelkyně. Dva příběhy - první je o dvou kamarádkách z vysoké školy. Druhý vypráví o dvou sestrách, z nichž jedné se rozpadne manželství a druhá se zamiluje do ženatého muže.
Sakamoto, M.: Cesta třešňových květů. Příběh neobyčejné ženy, jejíž životní cesta odráží všechna stadia vývoje Japonska a zároveň nás seznamuje s fascinující japonskou kulturou, japonským náboženstvím a životem tradiční japonské rodiny.

Naučná literatura
Bays, B.: Cesta. Jednoduchý návod, pomocí něhož se může každý člověk vydat na vlastní cestu k uzdravení, odkrýt a vyřešit potlačené buněčné vzpomínky, které způsobují emocionální a fyzické problémy, a začít se přirozeně uzdravovat.
Čápová, H.: Košíkaření z papíru. Netradiční způsob jak recyklovat noviny. Autorka vás seznámí s přípravou materiálů, základními technikami pletení a uzavírek. Na závěr nabízí několik návodů na celé výtvory.
Čermáková, D.: Jarek Nohavica. Kniha přibližuje život i tvorbu Jaromíra Nohavici jako jedné z největších legend české hudební scény posledních třiceti let.
Hajný, P.: První dáma Zlína. Kniha přibližuje spletité osudy ženy, která stála u zrodu moderního Zlína. Nepřináší jen životopisné údaje, vykresluje i vývoj firmy a historii města.
Hamilton, T.: Tajný závod. Otevřený pohled do světa profesionální cyklistiky, dopingu, který tento sport provází, a cyklistické ikony Lance Armstronga.
Chapman, G.: Pět jazyků lásky. Manželský poradce přináší zcela nový pohled na manželské soužití: chcete-li prožít harmonický vztah, pak se potřebujete naučit hovořit jazykem lásky svého partnera.
Jakubisko, J.: Živé stříbro. Vzpomínky na prvních třiatřicet let života jednoho z předních tvůrců nejen česko-slovenské kinematografie.
Kiedroňová, E.: Rozvíjej se, děťátko… Moderní poznatky o významu správné stimulace kojence v souladu s jeho psychomotorickou vyspělostí.
Ott, E.: Stavíme z kamene a ze dřeva. Tato praktická příručka povede čtenáře krok za krokem při jednoduchých, avšak velmi efektních úpravách zahrady.


Knihy pro děti
Braunová, P.: Tramvaj plná strašidel. Dobrodružný příběh pro děti o desetiletém Davidovi, který řeší zapeklitou situaci. Za okny jeho pokoje se v noci vznášela tramvaj plná strašidel!
Budinský, V.: Šli dva blázni na vandr aneb Nejlepší vtipy pro děti a o dětech. Fóry a fórky pro začátečníky i pokročilé v oboru zvaném humorologie, aneb, parádní čtení pro dlouhé chvíle.
Burdová, M.: Poselství jednorožců. Svět fantazie, temných sil, prastarých legend a legendárních elfů. Následujte Posvátné jednorožce a pomozte zachránit dobro!
Dörflinger, M.: Traktory. Obrazová publikace představuje vývoj traktorů v různých částech světa.
Dvořák, J.: Rostlinopis. Kniha nabízí dětem i dospělým trochu jiný pohled na poznávání, pojednává o světě rostlin zábavnou a čtivou formou.
Kaminská, R.: Do školky za kamarády. Kniha pro předškolní děti - s autíčkem Šimonem se mohou připravit na svůj vlastní první den v mateřské škole a na to, co je ve školce čeká.
Lewis, CH.: Zaplétání hřívy a ocasu. Zaplétání přispívá nejen ke zkrášlení koně, ale je to i zábavná a relaxační činnost, která upevňuje pouto mezi vámi a vaším čtyřnohým přítelem.
Nejlepší fotbalové finty. Kniha představuje hvězdy světového fotbalu a prezentuje nejdůležitější techniky.
Reid, S.: Můj příběh – Ve stínu gilotiny. Zažijte historii na vlastní kůži s deníkem dívky z období Velké francouzské revoluce.


Další knižní novinky a fond knihovny najdete na adrese www.knihbph.cz   JaRo



Design By Macik