Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



S díky za štědrou pohostinnost…

Těsně před začátkem prázdnin navštívila Bystřici a Bílavsko delegace z italských měst Caldonazzo a Levico Terme. Italové pátrali po stopách svých krajanů. Obě zmiňované obce leží v severní Itálii v údolí Valsugana, jímž za první světové války procházela frontová linie. Většina obyvatel údolí byla proto v roce 1915 evakuována, a část z nich pak ubytována v Bílavsku, Podhradní Lhotě i Bystřici pod Hostýnem.


Padesátičlennou delegaci vedl starosta obce Caldonazzo Giorgio Schmidt a místostarosta obce Levico Terme Guido Orsingher. K dalším významným představitelům těchto dvou italských měst patřili např. Luciano Decarli, prezident Kulturní asociace "Chiarentana", Claudio Battisti, předseda loveckého spolku "Alpini", nebo historik a profesor fakulty novodobých dějin v Trentu Gustavo Corni. Za českou stranu se setkání účastnili bystřičtí místostarostové Vladislava Bělíková a Antonín Pařízek, starosta Podhradní Lhoty Petr Horáček, místostarosta Jiří Dubják, Pavel Malének, vedoucí odboru občanských záležitostí a kultury bystřické radnice, z občanů pak Jiří Pospíšil a Cyril Měsíc, kteří na setkání prezentovali vzpomínky svých rodinných příslušníků. Původem italská příjmení se v Bystřici pod Hostýnem a okolí vyskytují do dnešních dnů a jsou připomínkou dávno minulých dob.  


Nejemotivnějším zážitkem byla pro italskou delegaci návštěva hřbitova v Bílavsku, kde je pochováno 15 italských občanů, kteří zde zemřeli většinou kvůli tělesnému oslabení na následky španělské chřipky. Pamětní tabuli umístil na bílavský hrob svých krajanů starosta obce Caldonazzo. Stojí na ní psáno: „Komunita z Caldonazza, oblast Trentino, zdraví s hlubokým povděkem občany Bystřice pod Hostýnem a Bílavska maje na paměti štědrou pohostinnost, s jakou přijali jejich vysídlence ve Velké válce 1914–1918. Podepsán starosta Giorgio Schmidt.“

                      -eda-



Design By Macik